Szexizmus miatt indulhat eljárás a francia futballfőnök ellen

2023. január 15. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás indulhat Noel Le Graet volt francia futballfőnök ellen, miután Sonia Souid, több francia válogatott játékos ügynöke „szexista megszégyenítéssel” vádolta meg – írja a Le Monde alapján a France24.

Souid a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) ellenőrzése során tett tanúvallomást Le Graet ellen, akit ezután feljelentettek a párizsi ügyészségen.

A L'Equipe című sportnapilapnak és az RMC-nek adott interjúkban Souid nem kívánt szexuális közeledéssel vádolta meg Le Graet-t. Az mondta, úgy érezte, „az egyetlen dolog, ami őt érdekelte rajtam – elnézést kérek, hogy vulgárisan fogalmazok – a melleim és a fenekem”.

A francia jogban a „szexista megszégyenítés” olyan szexuális vagy szexista felhanggal bíró kijelentést vagy magatartást jelent, amely aláássa egy személy méltóságát vagy kellemetlen helyzetnek teszi ki.

A volt futballelnök az AFP-nek szombaton azt mondta, megdöbbentették a médiában megjelent szivárogtatások. „Ebben a szakaszban nem ismerem sem azt, amivel vádolnak, sem azokat az embereket, akik emögött állnak – mondta. – Általánosabban szólva, meglepődtem, hogy információkat lehet nyilvánosságra hozni annak ellenére, hogy az ideiglenes jelentést még nem küldték meg nekem, és nem tudtam benyújtani észrevételeimet.”

A 81 éves Le Graet, aki 2011 óta áll az FFF élén, a múlt héten lemondani kényszerült tisztségéről legalább az ellenőrzés befejezéséig. Megbízatása amúgy 2024-ig szól, és azért szólították fél többen a lelépésre, mert kiderült, hogy sértő módon nyilvánult meg, amikor megtudta, hogy Zinedine Zidane esetlegesen érdeklődne a francia válogatott edzői posztja iránt.

Le Graet állítólag mondta, hogy „nem is fogadta volna a hívását”, amikor arról kérdezték, hogy Zidane – aki játékosként világbajnokságot nyert, és Franciaország egyik legnagyobb élő futball-legendája – felhívta-e őt, érdeklődjön Didier Deschamps edzői posztjának átvétele iránt.

Deschamps-pal 2018-ban világbajnoki címet nyert a francia csapat, és a 2022-es vb-n is döntőig jutottak, végül azonban büntetőkkel veszítettek el Argentína ellen. A szövetségi kapitány a múlt héten új szerződést írt alá, ennek értelmében 2026-ig maradna a francia csapat edzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!