Ezüstérmes a magyar női váltó a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon

2023. január 15. – 15:55

Ezüstérmes a magyar női váltó a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon
A holland Suzanne Schulting (balra) és Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 1000 méteres versenyének elődöntőjében – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női váltó ezüstérmet nyert a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, írja az MTI.

A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású négyes a 3000 méteres távon végig a második helyen haladt a favorit és végül győztes hollandok mögött.

A magyar női staféta 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.

Nem sokkal korábban Jászapáti Petra bronzérmet nyert 1000 méteren. A 24 éves szegedi versenyző ugyan negyedikként haladt át a célvonalon, de az előtte végző holland Xandra Velzeboert szabálytalanság miatt kizárták, ezért a harmadik helyre lépett előre. A győzelmet a belga Hanne Desmet szerezte meg.

A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig előzőleg öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.

A kisdöntőben a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző Somodi Maja volt érdekelt, aki féltávnál egy ritmusváltással az egész mezőnyt körbekorcsolyázva élre állt iramot diktálni. A hajrában holland és az olasz riválisa megelőzte, így harmadik lett a 18 éves magyar tehetség, ami összesítésben nyolcadik helyet ért a számára. A negyeddöntőben kiesett Kónya Zsófia tizenötödik lett.

A férfiaknál Hanne Desmet testvére, Stijn Desmet diadalmaskodott. A kisdöntőben Tiborcz Dániel eleinte vezetett is, majd apránként visszacsúszott, végül egyetlen riválisát megelőzve, negyedikként ért célba, amivel összesítésben nyolcadik lett. A negyeddöntőben búcsúzott Nógrádi Bence a tizenharmadik, Varnyú Alex pedig a tizennegyedik helyen zárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!