Húzza ki a dugót, és máris megvan a feladvány megoldása

2022. december 31. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

A sakkzsargonban a dugóhúzó nevet kapta az alábbi feladvány, hiszen a figurák elhelyezkedése olyan, mint ha egy pezsgős üveg dugóját alkotnák. Nyilván nem is véletlenül az év utolsó napjára készültünk ezzel az állással.

Az állás kissé zsúfolt, de egy rövidebb körbetekintés után rögtön kiderül, hogy valójában kevés figura aktív, sok útja van eltorlaszolva. A sötét királyt jól körbevették a gyalogok és a tisztek, ám ez hatékony védelmet mégsem nyújt. Különösen nem, ha megvan az első kulcslépés, utána látszik igazán, hogy a figurái gyűrűjében lévő király mennyire sebezhető, és két lépéssel feladásra késztethető.

Az első lépés tehát az egyik kulcs, utána öt variáció van, és mind az ötöt végigjátszhatja a géppel. Szóval, húzza ki a dugót, és nyerje meg ezt a partit két lépésben világossal, és aztán már jöhet is az elégedett koccintás.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás: 1. Bxd8! A bástya leüti a világos futót, a sötét király szorult helyzete miatt ezt követően sötét minden megmozdulására matt érkezik a következő tematika szerint:
- Bástyalépésre – bástyamatt d1-en.
- Tetszőleges gyalog- és huszárlépésekre – huszármatt b2-n, f2-n, b4-en vagy f4-en. Így leírva bonyolultabb, a géppel sokkal egyszerűbb megtalálni a helyes megoldásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!