Biológiai útlevele alapján került doppinggyanúba egy olimpikon magyar úszó

2022. december 15. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) hivatalos honlapján kedden frissítette a folyamatban lévő doppingügyek listáját. A szervezet két sportágat jelölt meg, ahol felmerült a gyanú: úszás és birkózás. A hazai ellenőrzések és a MACS vezetője, Tiszeker Ágnes azt mondta a Telexnek, hogy neveket a jelenlegi törvények értelmében nem mondhat, jogilag az elfogadható, ha pillanatnyilag csak a sportágat jelölik meg. Attól is elzárkózott, hogy azt megjelölje, férfiakról vagy nőkről van-e szó. Amint lezárul egy vizsgálat, akkor nevesíthető, vagy ha egy versenyző elismeri a vétséget.

„Vihar előtti csend van” – mondta lapunknak egy hazai sportvezető, hozzátéve, ezeket az ügyeket alaposan ki kell vizsgálni, mert a biológiai útlevelek vizsgálata alapján jelezte az eseteket a nemzetközi ügynökség, a WADA.

Mi a biológiai útlevél?

A sportoló biológiai útlevélének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („dopping biomarkereket”) követ nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományos közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben.

A biológiai útlevél két modulból áll, az egyik a hematológiai (ezt 2009 óta vizsgálják), a másik a szteroid (ezt 2014 óta nézik). Az első modul az oxigénszállítás fokozódását ismeri fel a markerekkel, hogy mi történik a vörösvérsejtekkel, előfordulhatott-e vértranszfúzió, egyéb manipuláció. A szteroidmodul értelemszerűen a külső anabolikus hatásokra szakosodott, nemcsak a tesztoszteront vizsgálja, hanem még másik öt értéket. A mintavételeknél a markerek értékeit követik nyomon az évek alatt, és egy matematikai program (adaptív modell) szűri ki az eltéréseket, majd aztán tekintélyes szakemberek döntik el, hogy induljon-e vizsgálat egy-egy sportolóval szemben. Ezek az orvosok a sportolók neveit, nemzeteit nem is látják, csak egy azonosítási számot kapnak.

Illetve a markerek értékeinek változását látják, és szakvéleményt mondanak arról, hogy egy-egy kiugró változás szinte biztosan a dopping miatt állhatott-e be, vagy más van a változás hátterében.

Úgy tudjuk, a három magyar versenyző is a markerek markánsabb megváltozása miatt került a WADA látókörébe, ám a versenyzési engedélyüket egyelőre nem függesztették fel. Azt sem tudjuk, hogy idén megteszik-e, vagy már csak jövőre. A forrásaink alapján az úszásban egy neves olimpikont azonosítottak be.

A hazai szövetségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak, és várják a MACS végleges álláspontját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!