Az edző, aki kemoterápia után ment a vb-re, és már éremért harcol

2022. december 9. – 05:11

Az edző, aki kemoterápia után ment a vb-re, és már éremért harcol
Louis van Gaal sajtótájékoztató közben – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi holland válogatott keret fele még meg sem született, amikor Louis van Gaal 1995 májusában, az Ajax vezetőedzőjeként, megnyerte a Bajnokok Ligáját a Milan ellen. Akkor 44 éves volt, és már egy nagy családi tragédián is átesett, egy évvel korábban elveszítette májrákban a feleségét. 21 éven át voltak házasok Fernandával, aki 39 évesen halt meg. A mélyen istenhívő edző a felesége halála után elfordult a hittől, mert úgy gondolta, Isten nem lehet képes arra, hogy ilyen szenvedést okozzon.

Van Gaal nem volt nagy játékos, a 70-es évek elején először csúcson lévő Ajaxba nem fért be, ezért Antwerpenbe igazolt, de a Sparta Rotterdamban tudott igazán gyökeret ereszteni, majd az Alkmaarban fejezte be pályafutását. Középpályás volt, a profi focival 1987-ben hagyott fel, majd 1991-ben az Ajax benne látta meg a megoldást, hogy a klub ismét felemelkedjen.

Nem volt ismeretlen a klubnál, hiszen két éven át elődje, a vezetőedző Leo Beenhakker segítője volt. Első évében mindjárt megnyerte az UEFA-kupát, ráadásul akkoriban még oda-vissza vágós rendszerben rendezték a sorozatot – idegenben 2–2-vel kezdtek a Torino ellen, majd az otthon játszott 0–0 az idegenben lőtt gólok miatt a trófeát jelentette számukra. Az akkori csapatban többek között olyan nevek játszottak, mint Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Aron Winter és Stefan Pettersson.

1995-ben még nagyobb menetelésbe kezdtek, akkor már nem az UEFA-kupát, hanem a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, vagyis a BEK-et nyerték még, nem is akárhogy. Az elődöntőben a németországi 0–0 után odahaza 5–2-re ütötték ki a Bayern Münchent, a döntőben pedig a csereként pályára küldött, akkor még csak 18 éves Patrick Kluivert gólja döntött a Milan ellen.

Az Ajaxot elhagyva 1997-ben szerződött a Barcelonához, ahol két bajnoki címmel hálálta meg a bizalmat, majd 2000-ben Hollandia szövetségi kapitánya lett, első alkalommal. Miután nem tudott kijutni a 2002-es vb-re – a portugálok mellett az írek előzték meg a csapatát –, visszament a katalán csapathoz.

2004 nyarán az Ajax szakmai igazgatójának nevezték ki, de konfliktusba került Ronald Koeman vezetőedzővel, ezért a szezon felénél lemondott. 2005 januárjában egy másik korábbi klubjához, az Alkmaarhoz szegődött. Akkor úgy tűnt, hiába indult nagyszerűen az edzői pályafutása, valahogy mégis csak egy kis csapatnál köt ki. Négy évvel később, 2009-ben viszont a Bayern München jelentkezett érte, és a bajorokkal eljutott a BL-döntőbe, ám ott José Mourinho Intere jobb volt a csapatánál a madridi döntőben.

Louis van Gaal a 2010-ben elvesztett BL-döntő másnapján a Bayern játékosaival – Fotó: Sascha Schuermann / DDP images / AFP
Louis van Gaal a 2010-ben elvesztett BL-döntő másnapján a Bayern játékosaival – Fotó: Sascha Schuermann / DDP images / AFP

2012-ben tért vissza a holland válogatotthoz, és a 2014-es vb-n a harmadik helyen végzett velük. Az elődöntőt tizenegyesekkel bukták el az argentinokkal szemben, de a harmadik helyért könnyedén verték a hazai pályán játszó brazilokat. Ez a bronzérem nagyszerű ajánlólevél volt a Manchester Unitedhoz, amelytől két év múltán elköszönt. Öt évig nem volt komolyabb munkája, majd amikor 2021 júniusában a holland válogatott a csehektől a Puskás Arénában kikapott az Eb-n, Frank de Boert leváltották, és ismét Van Gaal kapott lehetőséget.

Nem kis érdem, hogy folyamatosan meg tud újulni, mert a 90-es évek elején látott foci és a mostani között nagy különbség van, de tudja a lépést tartani. Az Eb-n nem jól teljesítő csapatot a világbajnoki selejtezőre kellett felráznia. Ez könnyen ment, simán kijutottak a vb-re, az egyetlen nehézség az volt, hogy Van Gaal a Norvégia elleni utolsó selejtezőt tolószékből nézte, mert elesett biciklijével, és eltörte a csípőjét.

A 2022. április elsejei vb-sorsolásról azért hiányzott, mert koronavírusos lett. Két nappal a sorsolás után beszélt először arról, hogy egy agresszív rákfajta támadta meg a prosztatáját, és már 25 kemoterápiás kezelésen esett át, de a csapata előtt titokban tartotta ezt a betegséget. Az edzőtáborból esténként, titokban ment a kórházba, hogy kezeléseket kapjon, nagyon diszkréten kezelték, használhatta a hátsó bejáratot. El tudta kerülni, hogy más páciensekkel összefusson. Örökre titokban tartani persze nem tudta volna, ezért gondolta úgy, hogy a holland tévében kér szót. A játékosok azt sem észlelték, hogy a melegítője alatt katétert visel. Amikor az edzőpályára ment, nem látszott betegnek.

„Az életemben sok próbán kellett már átmennem, ezektől érettebb ember lettem. Az én koromban ajándék, hogy a holland válogatott játékosaival dolgozhatok együtt, hihetetlen akaraterőt érzek a folytatáshoz”

mondta ebben az április műsorban. Valamennyi egykori klubja erőt és kitartást kívánt neki, ahogy a játékosai is, akiket megérintett a sorsa, és hogy egy pillanatra sem sajnáltatta magát.

Virgil van Dijk, a holland válogatott védője arról beszélt a vb-n, hogy sokkolta őket, amikor megtudták, milyen betegséggel küszködik az edzőjük. Azt is hozzátette, hogy érte is küzdenek minden meccsen.

„Nagyon tiszteljük azért, ahogy a betegséggel küszködik. Olyan éles, és vág az agya, mint általában. Ő Louis van Gaal, és soha nem fog megváltozni. Nagyszerű személyiség, és nagyon örülünk, hogy velünk van. Mindig tudja, hogyan kell inspirálni a játékosokat. Belelát a fejünkbe” – idézte a Guardian csapat védőjét, Delay Blindet, miután a nyolcaddöntőben viszonylag könnyedén léptek át az Egyesült Államokon. A kapitány akkor beszélt először arról, hogy miért ne nyerhetnék meg a vb-t.

„Nagy esélyeink vannak. Egy éve erről beszélek, hogyan tudjuk megnyerni a vb-t, és most három lépésre vagyunk a címtől” – jelentette ki. Volt benne mindig egy kis arrogancia, most sem hazudtolta meg önmagát, amikor a brazilok 4–1-re megsemmisítették a dél-koreaiakat, úgy értékelt, hogy őt nem nyűgözte le a játékuk.

Pénteken 20 órától az az Argentína vár rájuk, amelyik folyamatosan lendült játékba, igaz, az ausztrálok ellen nem kápráztatták el a világot. A két válogatott 2014-ben és 2006-ban is gól nélküli döntetlent játszott egymással, 1998-ban a hollandok 2–1-re nyertek. A 2014-es meccset már megemlítette Van Gaal, mondván szeretnének visszavágni, és arra is van terve, hogyan állítja meg Lionel Messit. Ha csapata életben marad, elveszi az esélyt Messitől, hogy világbajnok legyen, és akkor péntek este az argentin sztár utolsó vb-meccsét láthatjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!