Marokkó történelmet írt, a spanyolokat tizenegyesekkel kiejtve a nyolc között

2022. december 6. – 18:51

Marokkó történelmet írt, a spanyolokat tizenegyesekkel kiejtve a nyolc között
Bono remekül védett – Fotó: Lee Smith/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A katari vb hetedik nyolcaddöntője talán az egész torna leggyötrelmesebb meccsét hozta. A tizenegyesekkel győztes Marokkó vérszegény játékkal érte el története legnagyobb sikerét, és jutott a nyolc közé. A védelmük, a szervezettségük átlag feletti, a támadójátékukra ma szükség sem volt. A negyeddöntőben Portugália vagy Svájc jön.

Az első negyedóra pontosan olyan volt, amilyenre számítani lehetett: a spanyolok lényegesen többet birtokolták a labdát, és békésen adogattak. Az eddigi meccseken fegyelmezetten és masszívan védekező és eddig mindössze egy gólt kapó Marokkó visszaállt a saját térfelére, és gyors kontrákra rendezkedett be.

A 26. percig a spanyolok semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapura, akkor Asensio kapott egy jó indítást a bal oldalon, az átvétellel kicsit kisodródott, ahonnan azért el lehetett volna találni a kaput, de csak az oldalhálót sikerült neki.

A másik oldalon Hakiminek volt egy szabadrúgása, de fölé lőtt. 33 percig kellett várni az első kapura tartó lövésre, akkor a Bayern védője, Mazraoui szúrta rá 25 méterről ballal, Unai Simon másodszorra fogta meg a labdát. A félidő utolsó perceiben Marokkó dominált, Aguerdnek volt három méterről egy fejese, ha jobban rá tud bólintani a labdára, megszerezhette volna a vezetést. A 45. percig kellett várni az első szögletre, a spanyolok végezhették el, Gavi ívelése viszont pontosan olyan ártalmatlan volt a kapura, mint a spanyolok játéka.

A második félidőben még visszafogottabbá váltak a csapatok, az 54. percben Olmo oldalról lőtt szabadot, a léc alá tartott a labdája, Bono ezt kiöklözte. A 63. percben Luis Enrique behozta Moratát, aki eddig a spanyolok mindegyik meccsén szerzett gólt. Tőle azt remélte a kapitány, hogy valami veszély költözik a támadásokba. A spanyolokban ötvöződött a tanácstalanság és a félelem. Az ilyen típusú védekezés ellen nem volt ötletük, mit kellene tenni, de eközben féltek is, ha hibáznak a labdajáratásnál, akkor egy pontos marokkói kontrából hátrányba kerülhetnek.

Így aztán eseménytelen, unalmas, váratlan megoldások nélküli, sok oldalpasszal teli játékot láttunk. A 77. percben egy sárga lap törte meg az unalmat, Laporte kapta. Pár perccel később Morata vált le az őrzőjéről, éles szögből lőtt középre, de mivel senki nem követte a támadást, nem hozhatott eredményt. Marokkó a 85. percben megmutatta, mi a terve: Hakimi elfutott a jobb oldalon, beadta, a visszafejelt labdával Cheddira valahogy kapura fordult, de a lövését blokkolták. A 94. percben Olmo a szélről csavart középre egy labdát, nem ért hozzá senki, Bono pedig kiütötte.

A hosszabbításban említésre méltó dolog a századik percben történt először, akkor Morata adott középre, és a védők az utolsó pillanatban mentettek Williams elől. Négy perc múlva Cheddira ziccerbe került, már csak a kapussal állt szemben, de Unai Simon lábbal védett. A 123. percben kimaradt a meccslabda, a csereként beálló Sarabia éles szögből, két méterről a kapufát találta.

Jöhettek a megváltást jelentő tizenegyesek:

  • Első sorozat: Sabiri begurította, Sarabia a kapufára lőtte – 1-0 Marokkónak
  • Második sorozat: Ziyech középre tette be, Soler lövését könnyedén fogta Bono (2-0)
  • Harmadik sorozat: Benun kihagyta, Busquets is hibázott, pocsékul rúgta (2-0)
  • Negyedik sorozat: Hakimi eldöntötte (3-0)

Marokkó–Spanyolország 0-0, tizenegyesekkel 3-0

  • sárga lap: Szaissz 90., illetve Laporte 76.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!