Vizsgálja a vízilabda-szövetség a serdülők meccsén történt szándékos brutalitást

2022. november 8. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn került fel egy nyílt levél az OSC vízilabdacsapatának a Facebook-oldalára, amit körülbelül százan aláírtak, köztük ismert szereplők is, például Hajdú B. István sportriporter. Még egy október 30-án lejátszott serdülő bajnoki váltott ki nagy vihart, amikor az OSC 11–9-re legyőzte az UVSE-t, de három játékosát is elveszítette.

„A győztes csapat három játékosa is víz alatti, kifejezetten fejre irányzott ütés, illetve térddel elkövetett rúgás következtében olyan súlyosan sérült meg, hogy egyikük sem tudta folytatni a játékot. Két esetben a víz alatti ütés/rúgás úgy történt, hogy az elkövető játékos húzta le a szenvedő fél fejét a víz alá. Az egyikük könnyebb agyrázkódást, a másik két fiatal viszont nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett” – írták a nyílt levélben.

A három sérülésből a két súlyosat ugyanaz a játékos okozta, az egyik esetben még a hallóideg is károsodott. A levélben azt is megállapították, hogy „aljas, előre kitervelt, láthatóan begyakorlott támadásnak tűnt. A kiterveltséget és a rosszhiszeműséget vastagon alátámasztja az ismételt elkövetés.”

A játékvezetők egyik esetben sem avatkoztak közbe, az UVSE vétkes játékosát csak az utolsó percben állították ki, egy sokkal kisebb fajsúlyú eset után. Az OSC sérelmezte, hogy a játékos a következő bajnokin ismét ott lehetett a medencében, és úgy tudták, hogy a klub nem indított belső eljárást sem.

A hazai szövetség, az MVLSZ viszont igen, miután megkapta a beadványokat, és a bizonyító erejű videófelvételeket is.

A Telexnek dr. Ugrin Tamás, a szövetség versenyfelügyeleti bizottságának elnöke elmondta: minden évben terítéken van a brutalitás megakadályozása, egy hónapja is volt egy játékvezetői konferencia, ahol felhívták a figyelmet a nemzetközi trendekre is. Az utánpótlás bajnokikon szereplő gyerekekre nagy hatással vannak a találkozók előtti határozott játékvezetői eligazítások.

„Égnek a vonalak nálunk, mivel a brutalitást nem torolták meg a medence szélén, de egy alapos eljárásban meg fogjuk ezt tenni, a szükséges fegyelmi folyamat már elindult, szerdán az utánpótlás bizottság is ülésezni fog. A vízilabda kontaktsport, de a fair play szellemiségét be kell tartatnunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!