A MOB nem tudja megakadályozni a Liu testvérek országváltását

2022. november 8. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Olimpiai Bizottság semmit nem tud tenni ilyen esetben, mert a versenyzők a szövetségekkel és klubjaikkal vannak szerződésben” – nyilatkozta az M1-nek Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Liu testvérek országváltásáról.

A magyar színekben olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához, valószínűleg kínai színekben folytatják pályafutásukat. A Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre.

A MOB vezetője azt is elmondta, hogy nem érte váratlanul a bejelentés, mert múlt héten beszélt a Liu testvérekkel, és lehetett látni, hogy „valami nem jól alakul ebben az ügyben”, mivel az edzőjük, Lina elment Magyarországról, ők pedig őt akarták követni. Szerinte a szövetség mindent megtett, de valószínűleg Kínával nehéz versenyezni, a versenyzők pedig nagyon ragaszkodnak az edző személyéhez.

„Nem titok, a 2026-os, milánói téli olimpián nagyon számítottunk rájuk. Óriási a potenciál bennük, ami érmekben mérhető. De az az igazság, hogy ez az ő döntésük, és ha ezt eldöntötték, akkor nem tudunk mit csinálni. Mi mindenképpen nagyon büszkék vagyunk rájuk, és köszönjük, amit Magyarországért, a korcsolyasportért és az olimpiai mozgalomért tettek.”

Gyulay szerint olyan klasszist képviselnek a Liu fivérek, amit nehéz lesz pótolni.

A magyar szövetség elnöke, Kósa Lajos augusztus elején arról beszélt a Mandinernek, hogy Liuék magyar színekben fognak versenyezni. A szövetség olyannyira bízott abban, hogy Magyarországot képviselik a jövőben is, hogy a jelenlegi edzőtáborukat is finanszírozták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!