Tanpélda arról, hogyan lehet szétzilálni a biztos védelmet

2022. október 30. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

Új feladvánnyal jelentkezik hétvégi minirovatunk a sakkozás kedvelőinek. Mai rejtvényünkön rögtön látszik, hogy csábító lépés lenne leütni a sötét huszárt, amivel világos kiegyenlítené a tiszthátrányát. De minek hosszan vesződni, ha pár lépés alatt fel is lehet törni sötét sziklaszilárdnak látszó védelmét? A sötét állása ugyanis csak első látásra betonbiztos, ha jobban szemügyre vesszük, közel sem annyira.

Sokan beleestek már abba a hibába, hogy ezt a védelmet megnyugtatónak gondolták. Világos azonban rátapinthat az állás gyengeségére, és az első lépésével máris romba döntheti az egészet. Azt a lépést keressük, ami rögtön nyerő, de a matt csak három lépésben elérhető.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a három lépéses megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
Ezt az alapsori típuskombinációt már nagymesterek is nézték el, nem nyújt megfelelő védelmet. A vezérrel ugyanis f7-re kell ütnünk, és minden világossá válik, mennyire sebezhető. Vagyis
1.Vxf7+!!, Bxf7 – Ha a király behúzódik a sarokba, tehát a h8-ra lép (Kh8), akkor a vezér f8-ról mattol, azaz 2.Vxf8 matt.)
2.Be8+, Bf8 – A bástyával sakkot adunk, amit a sötét elzár, de ez csak egy lépéssel meghosszabbítja a partit, mert ezt a bástyát valamelyik világos bástyával le kell ütni.
3.Bf(e)xf8 matt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!