Évtizedek óta nem volt olyan tornászunk, mint most Mészáros Krisztofer

2022. október 29. – 18:58

Évtizedek óta nem volt olyan tornászunk, mint most Mészáros Krisztofer
Mészáros Krisztofer a 2022-es müncheni Eb-n szerzett ezüstérmével – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak ismét van összetettben is eredményes tornásza, Mészáros Krisztofer. A liverpooli vb-n a legjobb tíz közé vágyik a győri versenyző, 35 éve nem volt ilyenre esély. Talajon Eb-érme van, nyújtón világkupa-aranyérme az elmúlt hónapokból, de lehet, hogy most lólengésben jön ki neki a lépés.

A szombaton kezdődő torna-világbajnokságra egy Európa-bajnoki ezüstéremmel érkezik a győri Mészáros Krisztofer: az augusztusi müncheni Eb-n csak az olimpiai bajnok Artem Dolgopyat tudta legyőzni talajon. A 21 éves Mészáros vérbeli hatszeres tornász, amiről a legjobb visszajelzés, hogy az egyéni összetettben hatodik helyen zárt az Eb-n. 1996 óta nem volt ilyen előkelő helyezése a sportágnak, akkor Supola Zoltánról mondhattuk el, hogy az összetettben is versenyképes, ő is a hatodik lett.

„Eszembe sem jut lenézni a szerspecialistákat, de úgy érzékelem, hogy a hatszeres tornászokra jobban odafigyelnek szerte a világban. A japán Daiki Hasimoto, a kínai Hsziao vagy a brit Fraser, és még sorolhatnám a neveket, nagybetűs Tornászok, mert minden hangszeren játszanak. Ha már ilyen adottságokat kaptam, természetesen szeretnék egyszer eljutni az ő szintjükre. Ezért még nagyon sokat kell tennem, de előfordul, hogy napi hat órán át dolgozom érte.”

Mészáros fejlődése mintaszerű: az olimpia utáni, Japánban rendezett 2021-es világbajnokságon a 14. helyen végzett 81,581-es pontszámmal, aztán az Eb-n már csak egy ezred hiányzott neki a 83 ponthoz. Most a vb-n még erősebb pontszámot szeretne, és erre meg is van az esélye.

A komolyabb összetett pontszámot úgy lehet elérni, hogy az egyes szereken is erősít. Már van egy olyan gyakorlata talajon, ami 6,3 pontból indul, míg Münchenben még 6,0 volt a gyakorlatának a kiindulási értéke. Az elemeket külön-külön már tudja, egyben megmutatni lesz az igazi feladat. Ezért már 14,9-es összpontszámot is lehet kapni, amiben nem is annyira titkon reménykedik. (Ilyen pontszámmal már érem közelbe lehet érni.)

„Szeretek számolgatni, hogy milyen elemeket kell még beépítenem a gyakorlataimba, hogy előrébb lépjek. Ez az Eb-ezüst nagyon szép, tizenhárom év munkája van benne, mégis gyorsan el kell felejteni. Nem én leszek az első, sem az utolsó, aki kimondja,

a sikeren is gyorsan túl kell ugrani, mintha meg se történt volna. Liverpoolban egy új verseny kezdődik, és most már ezen kell megmutatnom, mit tudok.

Azt veszem észre, hogy már Dolgopyat is magával azonos értékű riválisnak tart, ami hízelgő, de persze egyszer majd szeretnék jobban teljesíteni, mint ő. Bár igazából már az nagy dolog, hogy ott lehettem mögötte a dobogón. Megnyugvásra semmi okom, menni kell előre, a tíz közé vágyom a mostani vb-n. Hogy melyik szeren leszek a legjobb, az a helyszínen derül ki, mindegyikre komolyan készülök, a talaj mellett a lovon is van egy erős gyakorlatom. Az Eb-n a lólengésben hibáztam, most jó lenne egy hibátlan gyakorlat.”

Ahhoz, hogy mennyire komplex tornász Mészáros, még egy adalék: az októberi szombathelyi világkupán nyújtón győzött, ekkor szólt neki először a Himnusz felnőtt mezőnyben.

A magyar csapat összetettben Eb-hatodik lett, a vb-n a legjobb 16 közé kerülnének, az olimpiára a 12 legjobb nemzet juthat ki. 1992 óta nem jutott ki férficsapat, az előző olimpián pedig még egyéniben sem tudta senki kvalifikálni magát, az volt a mélypont.

Nagy bravúr lenne, ha most odaérnének, de mint Mészáros edzője, Szűcs Róbert rámutatott, álmodozni is kell néha, igaz, elsősorban a munkából indulnak ki. Lehet számolgatni, hogy az oroszok nem lesznek ott a vb-n, amivel egy hely felszabadul, de egyelőre fontosabb, hogy mindenki érje el a tudása maximumát.

Mészáros Krisztofer és edzője, Szűcs Róbert – Fotó: Huszti István / Telex
Mészáros Krisztofer és edzője, Szűcs Róbert – Fotó: Huszti István / Telex

„Hétéves korában láttuk először Krisztofert, a nővére járt akrobatikára hozzánk, és az apuka szólt, hogy neki van egy fia is. Megpróbálta, tetszett neki a torna. Elsőre annyi látszott, hogy nagyon jó az izomzata, a térérzékelése, a mozgásérzékelése, gyorsabban tanulta a nem természetes mozgásokat, mint a többiek. Könnyű a csontozata, ami ugyancsak előny. A mentalitásában benne volt a profizmus a kezdetektől, ha nem vagyok ott a teremben, akkor is tudom, hogy nélkülem is elvégzi az előírt munkát. Az Eb-n elvárta önmagától az érmet, én óvatosabb voltam, de neki lett igaza. Később érő típus, idővel még nagyobb izmai lehetnek, ami még jól jöhet. A dinamikája így is irigylésre méltó, szóval bizakodunk.”

Mészáros nem egyedül készül, hanem egy kis csapattal, húzzák egymást felfelé. A 2014-es ifjúsági olimpián érmes Kardos Botond és az idei junior-Eb-n összetettben győztes Molnár Botond is a csapat tagja – az édesapa, Mészáros Sándor pedig a klub szakosztályvezetője. 2017-ben kezdték el a munkát a mostani, minden igényt kielégítő termükben. A 80-as években a mostoha körülmények miatt sok tornász elment a városból, és máshol lett sikeres. Az akkori városvezetés, az olimpiai bajnok Borkai Zsolttal az élen viszont fontosnak gondolta, hogy ismét legyen egy erős győri klub.

„Öt éven belül ígértünk sikereket, az Eb-érem idén meglett, de még vannak céljaink szép számmal, a győri torna DNS-e világhírű, szeretnénk méltón továbbvinni” – összegzett az édesapa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!