Az elterelő hadművelet a sakk nagyon fontos része

2022. október 23. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Sötét nagy erőkkel sanyargatja a világost, az összes tisztjét mozgósította, hogy megnyerje a partit. Minden adott egy felfedett sakkhoz is, az ékgyalog is messze előretört. Az állás egyetlen szépséghibája, hogy a világos következik, és a világos találhat egy olyan kombinációt, amivel nemhogy kivédhető ez a koncentrált támadás, hanem nagyon is nyerhető a parti:

Segítségül annyit, hogy azt a lépést keressük, amivel a világos feltartóztatja az ellenfelét, utána pedig nemcsak átveszi a támadást, hanem végül a harmadik lépésben már mattot is ad. Elgondolkodtató, de igen szép feladat ennek a játszmának a befejezése.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a három lépéses megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás: Világos kontratámadásához szükség lesz egy záró-nyitó lépésre. Ezután már csak a védhetetlen mattképet kell megtalálni. A futóval kell lépnünk, és pont arra a vonalra, amelyiken a legnagyobb erők összpontosulnak, ez a lépés véd és támad egyszerre.
1. Fa6!!, Vxa6 (Sötét kénytelen elfogadni a felkínált tisztet, hogy esélyeit fenntartsa.)
2. Vxh7+!!, a vezér a h7 gyalogot leütve a vonalnyitásért feláldozza magát, ezt a királynak vissza kell ütnie, vagyis 2. Kxh7
3. Bh2(1) a két bástya pedig mattal befejezi ezt a partit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!