Magyar kosárlabdázónő került be a Harvard Hírességek Csarnokába

2022. október 19. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Cserny Réka egykori kosárlabdázó is bekerült a Harvard Varsity Club (HVC) Hírességek Csarnokába. A magyar sportoló 2002 és 2005 között tanult az amerikai egyetemen, ahol a női kosárlabdacsapat tagjaként, majd kapitányaként ért el kiemelkedő sikereket. A HVC Hírességek Csarnokába olyan sportolók kerülhetnek be, akik 15 éve végeztek a Harvardon, és több éven át nyújtottak kiemelkedő teljesítményt sportágukban.

Október 15-én tíz sportoló csatlakozott ahhoz a több mint 600 öregdiákhoz, akiket már beiktattak a HVC Hírességek Csarnokába. Cserny Réka mellett Jon Chu teniszező, John Cole úszó, Nicole Corriero jéghokis, Ryan Fitzpatrick focista, kosárlabdázó, Shelley Maasdorp gyeplabdás, Dov Grumet-Morris jéghokis, Kaego Ogbechie röplabdás és Noah Welch jéghokis nyert felvételt a csarnokba.

Cserny Réka 2002-ben az Év Újonca, 2003-ban a Legjobb Védekező Játékos, 2005-ben pedig az Ivy League (Borostyán Liga) Év játékosa címet nyerte el. A Harvard női kosárlabdacsapata 2002 és 2005 között háromszor megnyerte a Borostyán Ligát, emellett az amerikai egyetemi bajnokság rendszerében kétszer is bekerültek a legjobb 64 együttes közé. Cserny nem sportösztöndíjasként, hanem hagyományos felvételi útján jutott be az egyetemre, ami ritkaságnak számít. Hazatérve a soproni női kosárlabdacsapatban játszott, azután egy évig a francia Valenciennes színeiben szerepelt, majd hosszabb szünetet tartott. A 2012/13-as szezon második felében visszaállt a soproni csapatba játszani, 2014-ben született meg a kisfia, akkor végleg felhagyott a profi sporttal. Jelenleg a Soproni Darazsak utánpótlásánál végez adatelemzést és teljesítményértékelést (végzettsége szerint ugyanis közgazdász). Ezenkívül vállalati pénzügyi és befektetési banki tanácsadással is foglalkozik, erről egy 2021 interjúban beszélt.

„Sokat tanultam a Harvardon kosárlabdázva. Ezek a dolgok még mindig meghatározzák a személyiségemet és a mindennapi életemet. A támogató környezet segített abban, hogy önbizalmat gyűjtsek és önmagam lehessek. Belém ivódott, hogy kemény munka mellett is lehet szórakozni – sőt, igazából ez az egyetlen módja annak, hogy ezt tegyük” – olvasható Cserny bemutatkozó szövegében a Harvard honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!