Egy futópár is feltartóztathatatlan, ha jól támadunk velük

2022. október 8. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világos helyzete kritikusnak látszik ebben az állásban: míg sötétnek bástyái vannak, addig a világosnak egy kevésbé fajsúlyos futópárja. Ráadásul a király helyzete sem megnyugtató, mert sötét egy felfedett sakkal is képes még nagyobb nyomást gyakorolni.

A sötét állásában azonban mégis van egy gyenge pont, amit ha világos észrevesz, azonnal fordíthat a játszma menetén, és simán nyerhet. Ezt a gyenge pontot keressük most. Ha megvan, onnantól nagyon veszedelmessé válik a futópár, és sokkal nagyobb erőt képesek kifejteni, mint a bástyák. Világos indul tehát, és két lépésben a maga javára fordítja ezt az állást, egy szép mattal befejezve a partit.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Nem jó, ha a világos vezér f4-re megy, mert a huszárral nemcsak lezárja a sötét az útját (az átlóját), de még sakkot is ad. A tökéletes és felülmúlhatatlan megoldás: c6-ra ütni. A gyaloggal vissza kell ütni a vezért, a futó pedig a6-ról elegánsan mattot ad.
Vagyis
1. Vxc6+!! , bxc6 (sötétnek nincs választása)
2. Fa6 matt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!