Álomjátékkal verte a spanyolokat, Eb-döntős a magyar pólóválogatott

2022. szeptember 8. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnoki címvédő Spanyolországgal találkozott a spliti Európa-bajnokság elődöntőjében, és megmutatta, ezen a tornán akkor sem esik kétségbe, ha hátrányba kerül. Az utolsó negyed 3–1 lett ide, az volt a döntő.

A legutóbbi olimpia bronzmeccsén remek játékkal verte a magyar pólóválogatott a spanyolokat (9–5), ami még akkor is nagy reményekre jogosított, ha a spanyolok megnyerték júniusban a budapesti világbajnokságot.

Mindjárt az első támadásból ötméterest kapott az ellenfél, de Granados labdája kipattant a kapufa belső éléről. Előnyből azonban már nem hibázott az egyik legjobb spanyol játékos. Német Toni centergóljára Sanahuja majd Tahull válaszolt, de Jansik Szilárd gondoskodott arról, hogy csak egy gól legyen a különbség a két csapat közt.

A spanyolok jól kezdték a második negyedet, Tahull emberelőnyt harcolt ki, jól fordult be, és belőtte a negyedik gólt is. Manhercz egyenlítette ki ezt a hátrányt, előbb büntetőből, majd akcióból. Granados szólt hozzá a meccshez, aztán viszont Nagy Ádám két pontos bombával megfordította az állást, és először vezettünk. A félidő előtt a slusszpoén Buriáné volt, aki éles szögből a kapus feje fölé tette a labdát. (7–5)

A harmadik játékrész Granados góljával kezdődött, amikor az egyenlítésért támadtak a spanyolok, Vogel Soma rendre a helyén volt, és a bravúrjai nagyon kellettek, hogy a vezetés megmaradjon. Három perc volt hátra a negyedből, amikor Munarriz középről megtalálta a helyet a magyar kapus feje, és a felső léc között. (7–7)

A zárónegyedet Vogel újabb védése nyitotta, a másik kapuban Aguirre sem akart lemaradni mögötte, éppen egy magyar létszámfölénynél ütötte a lécre a labdát. Vogel megint hárított, Nagy Ádám pedig felgyorsított, de most nem lőtt, hanem oldalra passzolt, Zalánki Gergő pedig kihasználta, hogy most nem lógott egy védő a nyakán, és a léc alá bombázott. A magyar balkezes kitűnően blokkolt, amikor a spanyolok emberelőnyben támadtak.

Nagy Ádám pattintása után a léc alatt kötött ki a labda, ez volt a harmadik találata. Molnár Erik kiszorított szögből lőtte a tizediket, és akkor már tudni lehetett, ez a meccs megvan. A spanyolok lőttek még egyet, de ez már nem sok vizet zavart, 10–8-cal beállították a végeredmény.

„Végtelenül büszke vagyok a csapatra, elképesztő, amit a játékosok ma beletettek a vízbe. Soma védései fantasztikusak voltak, és elöl is voltak olyan értékeink, amikkel nyerni tudtunk.

Végigvittük ezt a mérkőzést. Eredetileg úgy gondoltam, ha a nyakunkon maradunk, és stresszessé válik a helyzet, akkor a spanyolok hibázhatnak a hajrában. Hullámzó meccs volt, de a végén szerencsére már nem tudtak utolérni, amikor utoljára elmentünk”

– magyarázta az M4-nek Varga Zsolt szövetségi kapitány.

Figyelmeztetett, hogy ugyanúgy tovább kell dolgozni, egységben, koncentráltan. Jó érzés látni, hogy örülnek akár csak egy blokknak is, és ezt most is visszakapta a meccsen, ami jó jel, jó irányba mennek. A szombat esti fináléban a házigazda horvátok jönnek fél kilenctől.

Zalánki arról beszélt, hogy 12 blokk-kal bárkit el tudnak verni. „Tiszta szívből egymásért küzdöttünk. Megvan a csapatfíling, örülünk egy gólpassznak is, most jobban össze tudtunk állni, mint a vb-re.”

  • Magyarország-Spanyolország 10-8 (2-3, 5-2, 0-2, 3-1)
  • magyar gólszerzők: Nagy 3, Manhercz 2, Német, Jansik, Burián, Zalánki, Molnár 1-1
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!