Győzelemmel kezdett a Fradi az El-ben, emberhátrányban is két gólt lőtt

2022. szeptember 8. – 22:56

frissítve

Győzelemmel kezdett a Fradi az El-ben, emberhátrányban is két gólt lőtt
Traore és Tokmac góljai kellettek a sikerhez – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-liga csoportkörének első fordulójában eseménydús, kiállítással is tarkított első félideje után 3-1-re vezetett a Fradi. A török Trabzon a fordulás után lőtt egy gólt, de az egyenlítésre nem sok esélye volt. A Ferencváros 1995 után kezdett ismét három ponttal csoportkört.


A Ferencváros a török bajnok Trabzonsporral kezdett az Európa-liga főtábláján, vagyis papíron a legkönnyebb ellenfelet kapta a magyar bajnok az első fordulóban. Laidouni betegsége miatt nem kezdett, Muhamed Besic foglalta el a helyét a középpályán, Vécsei Bálint volt mellette. Az Újpestnek hatot vágó csapatból kimaradt még Mercier és Kovacevic is.

Lendületesen kezdett a Fradi, és már az ötödik percben előnybe került. Vécsei játszotta meg a kilépő Tokmacot, aki öt méterről finom mozdulattal elterelte a labdát a vonalon maradó Taha kapus mellett.

Az első gól előtti pillanat, Tokmac a kapuba passzol – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az első gól előtti pillanat, Tokmac a kapuba passzol – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 11. percben Boli lépett ki a védők közül, a tizenhatos vonala előtt elesett az egyik védő, Gbamin szorításában, de a játékvezető nem látott okot a közbeavatkozásra. A VAR-szobából nem jeleztek neki, hogy felül kellene bírálnia az ítéletét. Vitatható döntés volt.

A 16. percben azonban a videó előtti játékvezetők rászóltak Maresca fülére, hogy menjen ki, és tekintse meg Civic szabálytalanságát. A bosnyák védő a dán Larsen bokájára taposott, amikor nem volt ott a labda. Meg lehetett adni a piros lapot.

A Fradi ugyan megfogyatkozott, de nem kellett sokáig várni a második hazai gólra. Zachariassen szerzett labdát, a bizonytalankodó Gbamintól vette el, Besic a bal oldalra fordította ki a támadást, Tokmac onnan középre adott, a berobbanó Traore ballal elpörgette a labdát a késve kimozduló kapus felett. Szép támadás volt, szuper góllal.

A törökök sokáig csak helyzeteket dolgoztak ki, Dibusz rendre a helyén volt. A 40. percben aztán, miután Vécsei a kezdőkörnél labdát veszített, végigvittek egy kontrát a vendégek. Maxi Gomez vezette rá a labdát a magyar kapusra, és átnyeste felette. Még az első félidőben belőtte a harmadikat is a Fradi, Zachariassen jobb oldali beadásába kézzel ért bele egy védő, a bíró habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. Tokmac állt a labda mögé, és lezserül a kapu jobb oldalába gurított.

A második félidőt három cserével indította a Trabzon – a szlovák Marek Hamsik is lehetőséget kapott –, többet volt náluk a labda, de igazán veszélyes helyzetig nem jutottak, míg a másik oldalon Wingo kapufát lőtt 21 méterről. Traore is közel járt ahhoz, hogy a második gólját is berúgja, de Taha akkor nagy bravúrral mentett.

Húsz perccel a vége előtt a Trabzon szépített, Umut Bozokot hozták helyzetbe egy gyors támadás végén, aki Dibusz mellett a bal kapufa mellé lőtt. A 87. percben Dibusz földöntúli bravúrral védett egy közeli lövésnél, a kipattanót Yazicit a kapuba rúgta, de amikor a csapatok már felálltak a középkezdéshez, a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

Az utolsó pillanatokban még volt egy veszélyes helyről megítélt török szabadrúgás, de a kísérlet levágódott, a nagy kavarodásban nem a törökök, hanem a védekező magyarok találták meg korábban a labdát. A csoport másik meccsén a Monaco 1-0-ra nyerni tudott Belgrádban a Zvezda ellen.

Ferencváros–Trabzon 3–2

Gólszerzők: Tokmac 5., 44. – 11-esből, Traoré 29., ill. M. Gómez 39., Bozok 71. Kiállítva: Civic 16.

FTC: Dibusz – Wingo, Mmaee, Knoester, Civic – Besic (Kovacevic, 90.), Vécsei (Laidouni, 76.) – Traoré, Tokmac (Gojak, 76.), Zachariassen – Boli (Botka, 21.).

Trabzonspor: Taha – Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Elmali, 46.), Denswil (Djaniny, 72.) – Gbamin (Hamsík, 46.), Bardhi (Yazici, 46.), Bakaszetasz – Trézéguet, Maxi Gómez, Ömür (Bozok, 59.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!