Rapport-ügy: két elnökségi tag lemondott, Polgár Judit férje is

2022. szeptember 6. – 09:33

frissítve

Rapport-ügy: két elnökségi tag lemondott, Polgár Judit férje is
Rapport Richárd román színekben jöhet vissza a 2024-es budapesti sakkolimpiára – Fotó: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap jelentette be a Román Sakkszövetség, hogy a legjobb magyar játékos, a világranglista 13. helyén álló Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását. Az országváltás hátteréről ebben az elemző cikkben írtunk.

Rapport Szombathely mellett, Sén született, ott is nőtt fel. Elsősorban édesapja volt a mecénása, aki kilenc számjegyű összeggel támogatta őt, a versenyzését, miközben a magyar szövetség az előző tíz évben nem igazán tudta segíteni Rapport kiteljesedését, akit a virtuóz, bevállalós stílusa miatt az utóbbi időben több ország is megkörnyékezett.

A románoktól május végén kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a magyar sakkozó, aki idén Madridban eljutott a nyolcas világbajnoki döntőig, ahol jó kezdés után a nyolcadik helyen végzett. Rapport el is fogadta ez az ajánlatot; amikor erre válaszul a magyar szövetség próbálta itthon tartani, már késő volt. A júniusban kinevezett sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is próbált segítséget nyújtani az ügy megoldásában, de ezt a folyamatot akkor már nem lehetett visszafordítani.

A dolog odáig fajult, hogy

a Rapport-ügy kezelése miatt ketten is lemondtak az elnökségi tagságukról a Magyar Sakkszövetségben.

A korábban olimpiai ezüstérmes és vb-bronzérmes Gyimesi Zoltán három hete távozott posztjáról. „Ahogy eddig is, továbbra is segítem Ricsit, akármilyen zászló alatt is indul. Nekem Ricsi mindig is Ricsi marad” – mondta a Telexnek Gyimesi, aki a felkészülésében is folyamatosan segítette a sakkozót. A visszavonult játékos bízik benne, hogy a magyar sakk eljut még egyszer a második helyig olimpián.

Rajta kívül dr. Font Gusztáv is elköszönt, ő a múlt kedden, augusztus 30-án. Font nem volt klasszis sakkozó, Polgár Judit férjeként intézte a nemzetközi diplomáciával kapcsolatos dolgokat. Polgár kapcsolatrendszere, telefonkönyve sok esetben hasznos lehet a szövetségnek.

„Sokkal jobban szeretem annál a sakkot, mint hogy a lemondásomról beszéljek”

– ezt a választ adta az érdeklődésünkre Font, aki ártani semmiképp se szeretne a sportágnak. Szimbólum: Font elköszönésével a Magyar Sakkszövetség elveszítette a kapcsolatot a Polgár családdal is, amelyik a nyolcvanas évektől meghatározó szerepet töltött be a hazai sportágban. Igaz, Polgár Zsuzsa és Zsófia is külföldön élnek.

Az elnökségben így nyolcan maradtak – Flumbort András és Pap Géza már évekkel korábban befejezte –, a működésképtelenség ugyan nem fenyeget, de ezek a távozások egyértelmű figyelmeztetések.

A hazai szövetség három és fél éve hivatalban lévő elnöke, Szabó László júliusban Indiában vette át a sakkolimpia zászlaját, a következő eseményeknek Budapest ad otthont 2024-ben. Az idő közben Bukarestbe költöző Rapport már Chennaiban sem játszott, ami nem meglepő, a 2014-es olimpiai második hely után 2016-ban még szerepelt a magyar válogatottban, utána már nem. Rapport országváltása azért érzékeny veszteség, mert így a magyar csapattól már az is bravúr lenne, hogy a legjobb tíz közé bekerüljön a hazai olimpián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!