Itt a magyarázat, Messi miért nincs a legjobb 30 futballista közt, és Ronaldo miért igen

2022. augusztus 13. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Megnevezte a francia hetilap, a France Football azt a harminc futballistát, akik idén megkaphatják a sportág egyik legpatinásabb díját, az Aranylabdát. Az idei lesz az első olyan díj, amikor nem a naptári évet veszik figyelembe, hanem az előző idényt. A novemberi világbajnokságon nyújtott teljesítmény így a 2023-as győztesnél játszhat jelentős szerepet. A szavazásban is változtattak, a világranglista első 100 országának képviselőire szűkített a kört, és van egy zsűri, aminek Didier Drogba az egyik szakértője, a BL-győztes csatár az Aranylabda nagykövete is egyben.

Ők harmincan a legjobbak

Trent Alexander-Arnold (angol, Liverpool), Karim Benzema (francia, Real Madrid)
Joao Cancelo (portugál, Manchester City), Casemiro (brazil, Real Madrid), Thibaut Courtois (belga, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Luis Díaz (kolumbiai, FC Porto, Liverpool), Fabinho (brazil, Liverpool), Phil Foden (angol, Manchester City), Erling Haaland (norvég, Dortmund, Manchester City), Sébastien Haller (elefántcsontparti, Ajax, Dortmund), Harry Kane (angol, Tottenham), Joshua Kimmich (német, Bayern), Rafael Leao (portugál, Milan), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern, Barcelona), Rijad Mahrez (algériai, Manchester City), Mike Maignan (francia, Milan), Sadio Mané (szenegáli, Liverpool, Bayern), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Luka Modric (horvát, Real Madrid), Christopher Nkunku (francia, Leipzig), Darwin Núnez (uruguayi, Benfica, Liverpool), Antonio Rüdiger (német, Chelsea, Real Madrid), Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool) Bernardo Silva (portugál, Manchester City), Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham), Virgil van Dijk (holland, Liverpool), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid), Dusan Vlahovics (szerb, Fiorentina, Juventus)

A szűkítés után szembetűnő, hogy 15 év után most először nincs Messi a legjobbak között. Neymar is hiányzik, vagyis egy másik PSG-játékos is, nem lehet elfogultsággal vádolni a franciákat.

A L’Equipe sportnapilap meg is indokolta, hogy a címvédő argentin miért maradt ki idén. Tavaly nagy vihart kavart, hogy a Bayern Münchenben rekordokat döntögető Robert Lewandowski csak a legjobb csatárnak járó elismerést kapta meg, az Aranylabdát már nem. A cikkükben azzal kezdik, hogy Messi eredménysora impozáns.

  • Íme a helyezései: 20., 3., 2., 1., 1., 1., 1., 2., 2., 1., 2., 2., 5., 1., 1.

Szentségtörés lenne, hogy most kimaradt? – teszik fel ők maguk a kérdést, majd úgy válaszolnak, mindenesetre esemény.

A 35 éves Messi tavaly nyáron igazolt át a PSG-be, de az első szezonja nem alakult jól, amiben közrejátszhat, hogy az argentin edzővel, Mauricio Pochettinóval nem találta meg a közös hangot.

„Hat gólt szerzett, csalódást okozott az első éve. Kellemetlen benyomás volt, hogy Leo egy része Barcelonában maradt. A gyorsasága, a ritmusváltásai, az elszántsága”

– írta jellemzésében a L'Equipe. Emellett a PSG a BL-ben a tizenhat között a későbbi győztes Real Madriddal szemben esett ki, és azon a meccsen Messi nem nyújtott emlékezeteset, ellentétben Benzemával, aki az idei szavazás favoritja, 44 góllal kivételes teljesítményt nyújtott.

A portugál Cristiano Ronaldónak sem az előző volt a legjobb szezonja, de ő még reménykedhet, hogy kedvező pozícióban végez, mert ott van a legjobb 30 között. A francia lap úgy indokolta az ő versenyben maradását, hogy minden idők legtöbb gólt szerző csatára lett idén, a Manchester United a góljaival jutott be a BL-ben a legjobb tizenhat közé, és a szezonban elért 32 gólja bőven elegendő ahhoz, hogy továbbra is ott lehessen a helye az elitben.

A díjat október 17-én adják át Párizsban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!