Tudta, hogy szeptemberben foci-vb lesz Budapesten?

2022. augusztus 6. – 19:58

Tudta, hogy szeptemberben foci-vb lesz Budapesten?
A 2019-es világbajnokság helyszíne Krétán – Fotó: International Socca Federation

Másolás

Vágólapra másolva

Július 10-én jött az első hír arról, hogy Mexikó visszalépése után Budapest beugróként elvállalta a socca névre elkeresztelt kispályás-műfüves labdarúgó-világbajnokság idei megrendezését. (A soccáról csak egy mondatban: 46 × 26 méteres pályán öt mezőnyjátékos és egy kapus játszik 2 × 4 méteres kapura, amúgy a foci hagyományos szabályai szerint.)

A közleményben a kőbányai Óhegy parkot nevezték meg, a július 22-i sorsolásnál is ezt a vb-helyszínt jelölték meg. A környéken lakók nagyjából ekkor szembesültek azzal, hogy a szeptember 10–18. között megrendezett esemény mivel jár majd (tizenkét órán át tartó meccsek, reggel kilenctől este kilencig, a pálya köré felhúzott mobil lelátókon 3 ezer nézővel), és heves tiltakozásba kezdtek.

Július 28-án lakossági fórumot tartottak a tervezett helyszínen, ahol indulatos bekiabálások is voltak bőven, ami eléggé elkeserítette a fő szervezőt, az egyébként a helyszíntől nem messze lakó Csuhai Tibort, aki a Kőbányára bejegyzett szövetség elnöke is.

Csuhai először úgy gondolta, hogy a Hősök terére viszi az eseményt, amelyen amúgy 40 ország vesz részt, de a borsos bérleti díj miatt váltott inkább Kőbányára. A X. kerületi önkormányzat úgy támogatja az eseményt, hogy a helyhasználatért nem kér pénzt, a parkot befüvesítik a rendezők, az oda létesített műfüves pályát is megkapta volna az önkormányzat.

„Mindenki támogatta, hogy Kőbányán legyen ez az esemény, mert az amatőr sporttal összekapcsolható dologról van szó, és ez pozitív dolog.

Három hete, még az első bejáráson, említettem Csuhai úrnak, hogy elképzelhető a lakossági nemtetszés. A bejáráson már azt érzékeltem, hogy beleszerelmesedtek a helyszínbe, most viszont már úgy hallom, kezdik elengedni az ötletet”

– mondta a Telexnek Kovács Róbert független képviselő, aki a sportügyekért is felelős. Őt is meglepte az ellenállás mértéke, de úgy érzi, azt el kell fogadniuk, és még csak azt sem kell megítélniük, hogy jogos-e.

A 2019-es világbajnokság döntője – Fotó: International Socca Federation
A 2019-es világbajnokság döntője – Fotó: International Socca Federation

„Nem szeretnék, és kész, mondta egy hozzászóló a fórumon, és egyetértek azzal, hogy még csak indokolniuk sem kell. Egy olyan eseményt, ami közel tíz napon át zajlik, és a környékbelieknek ellenérzéseik vannak, nem szabad engedélyezni, mert csak további indulatokat szül.

A környező utcák lakosait kellett volna előbb meggyőzni, velük kommunikálni, és akkor ez a helyzet nem áll elő.

A térségnek fontos egy ilyen esemény, mert a tömegsportot szolgálja, amit én is pártolok. A magyar lakosság egészségi állapota helyenként kétségbeejtő, és a sok tízmilliárdért idehozott, folyamatosan dráguló sportesemények ezen nem javítanak. A mozgásra egy ilyen rendezvény inkább rábírja az embereket” – tette hozzá Kovács.

A környéken élők leginkább a parkolási problémáktól féltek, mert az esemény idején már elkezdődik a tanév. Nyilván zajosabb is lenne a környék a meccsek miatt, mint egyébként az átlagos szeptemberi estéken.

Ez a bajnokság 2019-ben Krétán volt, ott igazi bulihangulatban zajlott, erre Kőbánya nem vállalkozhat. Akkor volt tévéközvetítés is, a Sport1 adta például azt a magyar–orosz meccset a negyeddöntőben, amin a mieink kiestek a későbbi győztes oroszokkal szemben.

„A negyven részt vevő ország egytől egyig vállalta, hogy egy facsemetét ültetnek a kerületben, én a saját költségemen vállalom a park rendbetételét, de meg sem akarták hallani azt, amiket mondok” – kezdte a Telexnek Csuhai. Úgy érzi, esélye sem volt a lakossági fórumon a meggyőzésnek, noha még nincs statikai szakvélemény, ami a rendezés elengedhetetlen feltétele lenne, ezért még nem is lehet fixre venni a helyszínt.

„A fejemhez vágták, hogy Mészáros Lőrinc embere vagyok, meg a Fideszé, miközben nem vagyok egyik pártnak sem a tagja, de a saját bőrömön érezhettem meg, milyen felháborodást képes kiváltani a foci. Hallom én is, hogy a stadionok országa vagyunk, és akkor miért nem viszem el a vb-t egy stadionba. Egyszerű a válasz, mivel ez kispálya, felesleges és nem is lehet stadionba vinni, azok a lelátók túl nagyok. A nemzetközi szövetség, az ISF szabványainak mobil letátókkal érdemes megfelelni.

Ennek a világbajnokságnak van jogdíja, de ezt a szervezők most elengedték. Mivel én vagyok a hazai szövetség elnöke, szeretném ezt a sportágat terjeszteni az egész országban, hogy minden megyének legyen csapata, és azt gondolom, ehhez ez egy jó rendezvény. Ha máshol nem, majd a Mázsa téren teszem meg.”

Csuhai állami támogatást nem kapott, belépőket nem árusít – ingyenes, de regisztrációhoz kötött egy meccs megtekintése. A saját pénzét áldozza az eseményre, illetve szponzorokat keres, és próbálja nullszaldósra kihozni a rendezvényt. Ha a 40 országból érkező küldöttségek szeptemberben 20-20 szállodai szobát lefoglalnak, 40 ezer forintért, az 32 milliós tétel naponta, ebből kérhet jutalékot, amit az esemény rendezési költségeire fordíthat.

Csuhainak az is segítség, hogy a nemzetközi szövetség kifizeti a játékvezetői stáb szállodáját. A külügyet azért kereste, hogy az Európán kívülről érkező országok könnyebben vízumhoz jussanak.

Nem számított ilyen mértékű felháborodásra, azt elismerte, hogy a kommunikációja lehetett volna pontosabb, de amíg nem kapta meg a rendezési jogot, addig nem is akart egyeztetni az önkormányzattal, csak miután már megvolt a megállapodása.

Csütörtökön, kevéssel dél előtt, az önkormányzat honlapján már az jelent meg, hogy a helyszín a Mázsa tér lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!