621 centi a rúdugrás új világcsúcsa, a svéd Duplantis ezzel nyerte a vb-t

2022. július 25. – 08:15

frissítve

621 centi a rúdugrás új világcsúcsa, a svéd Duplantis ezzel nyerte a vb-t
A svéd Duplantis átjutott a 621 centin, és utána szaltózott egyet – Fotó: Yomiuri Shinbun/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az oregoni atlétikai világbajnokság zárónapján rendezték a férfi rúdugrás döntőjét. A svéd Armand Duplantis volt a nagy esélyes, a szervezők a világrekord megdöntésében is reménykedtek, hiszen márciusban átjutott a 620 centin.

A vb-n 570-nel mutatkozott be, simán átvitte, 587 centin rontott egyet, de másodikra simán javított. A hat méteren már csak egyedül jutott át, ekkor már tudta, hogy a világbajnoki címet is megszerezte, mert nem tudta tartani vele senki a lépést. A 606 centi sem okozott gondot neki, és ezek után célba vette a 621 centis magasságot, ami egy centivel jobb, mint a Belgrádban elért saját rekordja. Elsőre elhibázta, másodikra viszont teljesen simán átrepült a léc felett, így újra javított a csúcsán. Utána pedig elkezdődött az önfeledt ünneplése.

A 22 éves svéd klasszis most először javított a rekordon szabadtéren. A legtöbb atlétikai sportággal ellentétben a rúdugrásban nincs külön fedettpályás és beltéri világrekord, egy kalap alá veszik a kettőt.

A 100 méteres gátfutás női versenyében a nigériai Tobi Amusan faragott az eddigi világcsúcson, és 12,12-vel ért célba az elődöntőben. Az aranyérem is az övé lett, ott a megengedettnél nagyobb hátszélben nyert, így azt a rekordot (12,06) nem lehetett hitelesíteni.

A világbajnokságot jövőre Magyarország rendezi augusztusban, Gyulai Miklós elnök át is vette a zászlót az amerikai városban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!