Varga Zsolt veszi át a férfi vízilabda-válogatott irányítását

2022. július 20. – 16:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután hétfőn felbontotta a világbajnoki hetedik hely után Märcz Tamás szövetségi kapitány szerződését a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, szerdán bejelentette az utódát. Mostantól Varga Zsolt irányítja a férfi vízilabda-válogatottat, az augusztus végi Splitben rendezendő Európa-bajnokságon, már ő lesz a kapitány, rövidesen a stábját is kijelöli. Varga az elődjéhez hasonlóan szintén a 2000-ben olimpiai bajnok csapat tagja volt, szellemi vezérének tekintették. Center poszton játszott, a sydney-i olimpia idején a BEK-győztes Mladost Zagreb játékosa volt.

Vargát az édesanyja inkább birkózni vitte volna, mert kissé túlsúlyos volt, de magával ragadta a vízilabda. Benedek Tiborral gyerekkoruk óta barátok voltak, mindketten a KSI-ben kezdték a sportágat.

A balkezes játékos 2001-ben még tagja volt a hazai Európa-bajnokságon bronzérmes csapatnak, utána kiszorult, a 2004-es olimpián már Molnár Tamás és Steinmetz Ádám játszott a posztján. 2001-től 2010-ig Olaszországban légióskodott (Savona, Cremona, Possilippo Napoli), megkapta az olasz állampolgárságot is. Cremonában, 2008-ban már belekóstolt az edzősködésbe, de csak kényszerből, miután elfogyott a csapatnál a pénz, elnökhelyettes és szertáros is volt egy személyben. 2008-tól 2010-ig játszott Nápolyban, 2010-ben tért haza, és lett a Ferencváros játékosa, két év után befejezte pályafutását, és a klub ificsapatának edzője lett, egy év múlva, 2013-ban vette át a felnőttcsapatot.

Az 50 éves Varga edzőként mindent megnyert a Fradival, 2017-ben elhódította az Európa-kupát, 2019-ben a Bajnokok Ligáját.

A szövetség elnöke, Vári Attila a bejelentéskor tudatta, hogy Varga a következő szezonban még a Fradi edzője marad, 2023-tól lesz főállású kapitány, megbízatása a párizsi olimpiáig szól.

„Munkamániás vagyok, már most is a legszívesebben ott állnék síppal a kezemben a medence partján. A munka és a fejlődés a legfontosabb. Hamarosan keretet hirdetek, hogy a játékosok megnyugodjanak, hiszen mégiscsak váltás történt. Fontos, hogy tudják a játékosok a következő napok programját”

– mondta Varga bemutatkozásakor. Hozzátette, hogy a magyar csapat célja sohasem lehet más, mint a győzelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!