Egykori bajnokcsapat tűnt el a magyar foci térképéről, megszűnik a Vác

2022. július 1. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenleg a harmadosztályban szereplő váci futballcsapat arról tájékoztatott hivatalos honlapján, hogy ugyan a múlt héten elfogadta a magyar szövetség (MLSZ) a nevezésüket a következő szezonra, mégsem vállalják az NB III.-ban való részvételt. A városban így is lesz harmadosztályú foci, mert a Nógrád megyei első osztályból feljutó Bánk Dalnoki Akadémia ott játssza a meccseit.

A klubnál a finanszírozási lehetőségek beszűkülésével indokolták a visszalépést. Azt is közölték, hogy sem cégek, sem az önkormányzat nem tudta segíteni a klub szándékait, ezért kényszerültek a drasztikus döntésre.

A váci önkormányzat úgy reagált, hogy „évek óta meghosszabbították a stadionrekonstrukciót célzó taoberuházás lehetőségét, melyhez a váci önkormányzat – ma is törlesztett hitelből – az előző önkormányzati ciklusban 180 millió forintot biztosított. Ebből azonban eddig még a harmadik vonalhoz előírt infrastrukturális feltételeket sem hozta létre a klub. A hazai bajnokikra az utóbbi években hol ideiglenes engedéllyel Vácon, hol pedig akár több száz kilométerrel távolabb a városunktól máshol került sor.”

A Vác a legnagyobb sikerét 1994-ben érte el, amikor a Kispestet és a Békéscsabát megelőzve bajnok lett, és a Bajnokok Ligájában a francia PSG-vel szemben játszott selejtezőt, és kettős vereséget szenvedett (0–3 és 1–2).

Emlékeztetőül a franciákkal szemben kiálló csapat: Koszta – Nagy T., Aczél, Kasza – Puglits, Zvara, Nyilas, Aranyos, Romanek – Füle, Szedlacsek. (A franciák legnagyobb sztárja akkor a brazil Raí volt.)

A Vác a 90-es években többször szerepelt a nemzetközi kupákban Csank János irányításával, a Benficával is találkozott 1992-ben, igaz, akkor is kettős vereséggel búcsúzott (kint 5–1, itthon 0–1), de Szedlacsek egy szép átemelős gólt rúgott a régi Luz stadionban. A videón 2:30-nál a jelenet.

A portugálokkal amúgy az UEFA-kupa második körében találkoztak, miután a holland Groningent elbúcsúztatták. A klubnak ez az egyetlen megnyert nemzetközi kupapárharca volt. A Vác szakmai igazgatója most a sikerkorszak edzője, Csank János volt. Az előző szezon végén, május 28-án az utolsó helyezett Gerjen ellen 2-0-ra nyertek, és a tizenhatodik helyen zártak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!