Gálicz Péter vb-bronzérmes a 25 kilométeres úszásban

2022. június 30. – 12:09

frissítve

Gálicz Péter vb-bronzérmes a 25 kilométeres úszásban
Gálicz Péter a célban – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nyílt vízi úszók világbajnoki versenyeinek befejező napján a férfiak 25 kilométeres számában Gálicz Péter a harmadik helyen ért célba a Lupa-tavon. A vizes vb-n ő szerezte Magyarország negyedik érmét.

Az egész vb legkeményebb számában eleinte Kalmár Ákos haladt az élen, aki először próbálta ki az erejét ezen a távon, még soha nem úszott világversenyen. Féltávnál még vezetett is, de a végére elfáradt, és a hajrára visszaesett a nyolcadik helyre. Gálicz előbb a mezőnyben haladt, aztán fokozatosan tört előre, és az utolsó körben tapadt az élen haladó francia-olasz duóra, miközben a mozgásán nem lehetett látni, hogy fáradna. Az aranyéremre nem volt esélye, mert a két riválisa leszakította a célegyenesben. Az olasz Dario Verani az utolsó métereken elhúzott a címvédő Axel Raymond mellett, megelőzte, és megnyerte az aranyat.

5 óra 2 perc és 21 másodperc

alatt teljesítette a távot, és 1,2 másodpercet vert a másodikra.

Reggel hét órakor indították a futamot a nagy meleg miatt, de így is 34 fok volt már, mire célba értek. A ferencvárosi Gálicz harmadik helyét senki sem veszélyeztette, és élete legnagyobb sikerét érte el. Ideje: 5 óra 2 perc 35 másodperc.

Mindenki jól szórakozott? – kérdezte a verseny után már a parton a 22. születésnapját a múlt héten ünneplő versenyző.

„Úgy terveztem, hogy majd elmondom a megszokott dolgokat, milyen jó úszás volt ez a hatodik vagy a nyolcadik hely után, ez az érem nagyon meglepett, és nagyon örülök neki. Nagy királyok vagytok, akik a tévé előtt végignéztétek ezt az öt órát, akik itt a helyszínen drukkoltak, köszönöm az edzőknek, a családomnak, a nagymamámnak, innen is üzenem, megcsináltuk mami!”

– nyilatkozta az M4-nek Gálicz, aki a komoly fizikai igénybevétel ellenére frissen és természetesen, nem kevés humorral beszélt. Székely Dánielre külön kitért, akivel három éven át együtt úszott, és aki már abbahagyta, de megmutatta a kamerának azt a szemüveget, amit miatta használt a versenyen.

A harmadik magyar versenyző, Rohács Réka a nyolcadik helyen végzett ugyanezen a távon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!