A FIFA is felülvizsgálja a transznemű sportolókra vonatkozó szabályait

2022. június 21. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több világszervezethez hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is felülvizsgálja a transzneműekre vonatkozó szabályait, írja az MTI.

A FIFA egyik szóvivője kedden jelentette be, hogy zajlanak a szakértői egyeztetések, melyek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megjelent, erre vonatkozó tanulmányát is figyelembe veszik. „Orvosi, jogi és tudományos szempontból is körüljárjuk a témát” – tette hozzá a FIFA illetékese.

A vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) vasárnapi rendkívüli kongresszusán, a Puskás Arénában a küldöttek elsöprő többséggel támogatták a javaslatot, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének. A szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, ugyanakkor a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály lesz érvényes a jövőben.

A FINA döntését követően a Nemzetközi Rögbi Liga (IRL) is bejelentette, hogy kitiltják a transznemű játékosokat a nemzetközi női rögbibajnokságokról, amíg a liga irányító testülete további kutatásokat végez a témában.

Hétfőn a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe is utalt arra, hogy a FINA példáját követve az atlétikai versenyekről is kitilthatják a transznemű nőket. Erről az év folyamán dönthet a WA tanácsa.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) június 16-án módosította a transznemű sportolók részvételére vonatkozó szabályait. Két évre növelték az alacsony tesztoszteronszintre vonatkozó átmeneti időszakot, és csökkentették a maximálisan megengedett tesztoszteronszint mértékét is.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom