Milák Kristóf a legjobb idővel jutott az elődöntőbe 200 pillangón

2022. június 20. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva



A budapesti úszó-világbajnokság hétfő délelőtti versenynapján Milák Kristóf a kedvenc számában, 200 pillangón versenyzett. Ezen a távon ő a címvédő, három éve Koreában úszta azt a szenzációs világcsúcsot (1:50,73), amivel Michael Phelps rekordját vette el. Milák a tavalyi olimpián is aranyérmes lett.

A 21 éves Milák az utolsó előfutamba került, a négyes pályát kapta. Ötvennél és száznál is vezetett, a harmadik hosszon maga elé engedte az amerikai Juliant, aki egy másodperccel járt előtte a fordulónál. 175 aztán pedig érezhetően ritmust váltott, és csapásról került közel ellenfeléhez, az utolsó 10 méteren pedig könnyedén lépett el mellette, és bő egy másodperccel verte meg. 1:54,10-et mutatott az óra, amikor megérintette a falat a magyar úszó. A második hely egyelőre a svájci Noe Pontié, 1:54,75-tel ért a célba.

„Semmiféleképp nem akartam kiúszni magam, igyekszem vigyázni az energiáimra. Próbáltam bemelegedni a döntőre”

– magyarázta Milák az úszása után.

Kenderesi Tamás egy másik előfutamban a negyedik helyre jött be, 1:56,09 volt az ideje, amivel az összesítésben a nyolcadik helyen végzett. A 2016-ban olimpiai bronzérmes Kenderesi úgy értékelt, hogy az edzője, Turós Máté biztosan jobbat szeretett volna. „Behozhattam volna az ellenfeleimet, de olyan nagyon nem akartam nyomi.”

Hétfő délután a döntő a tét, a legnagyobb reményekkel várt finálét pedig kedden kevéssel hét óra előtt rendezik a Duna Arénában. A dél-afrikai Chad Le Clos visszalépett, Kenderesinek ez jó hír lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!