Rapport Richárd csatába indul a világbajnoki döntőért

2022. június 17. – 05:00

frissítve

Rapport Richárd csatába indul a világbajnoki döntőért
Rapport Richárdnak kemény ellenfeleken kell átverekednie magát, ha a norvég világbajnok, Magnus Carlsen kihívója szeretne lenni – Fotó: Norwaychess

Másolás

Vágólapra másolva

Amióta egy szupertornán lehet megszerezni a jogot az aktuális sakkvilágbajnok kihívására, Rapport Richárd az első magyar résztvevő. Lékó Péter 2004-ben vb-döntőt játszott, és az utolsó partiban múlta felül őt az orosz Vlagyimir Kramnyik. 2005-ben a vb-döntő résztvevője volt Lékó és Polgár Judit is, 2007-ben már csak Lékó, aki előbb ötödik, majd negyedik lett. Rapport most egy belgrádi tornagyőzelemmel és egy berlini tornán elért elődöntővel jutott be a legjobb nyolc közé. A körmérkőzéses torna győztese találkozhat Magnus Carlsennel, aki 2013 óta uralja a vb-címet.

A norvég nagymester ugyan kijelentette, hogy csak az jelent számára motivációt, ha az iráni származású, francia színekben versenyző, 19 éves Firouzja lesz a kihívója, a nemzetközi szövetség (FIDE) egyértelművé tette, ha valaki nem akar a döntőben játszani, akkor a jogot a sorban őt követő kapja.

A résztvevők: Ting-liren (Kína, 2806 pont), Alireza Firouzja (Franciaország, 2793), Fabiano Caruana (USA, 2783), Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766), Rapport Richárd (Magyarország, 2764), Hikaru Nakamura (USA, 2760), Tejmur Radzsabov (Azerbajdzsán, 2753) Jan-Krzysztof Duda (Lengyelország, 2750)

De ne szaladjunk ennyire előre, mert egy végletekig kiélezett tornára van kilátás Madridban, amin Rapport azzal a lengyel Dudával kezd, akitől idén kikapott a hollandiai Wijk aan Zee-ben, 2019-ben viszont legyőzte sötéttel ugyanott. Mozgalmas partikat szoktak játszani, ezúttal sem várható egy könnyed döntetlen.

„Itt nincs könnyű ellenfél, talán csak két játékos van, akinek a végső győzelme meglepő lenne, Radzsabovot és Dudát érzem hajszállal gyengébbnek a többieknél. Rapport Ricsi viszont masszív tagja annak a hatosnak, aki kikerülhet győztesen egy ilyen tornából. Fontos a jó kezdés, mert ha fel tud ülni egy pozitív hullámra, sokáig viheti” – értékelt Flumbort András, Rapport egykori menedzsere, a Magyar Sakkozásért Alapítvány titkára.

„Az ilyen jellegű versenyeknél a gyengébbre, a könnyebben megingathatóra rászállnak a többiek, mert ellene akarja mindenki megszerezni a teljes pontot, ezért az utolsó leheletig kijátsszák a partikat. Ricsi intelligensebben játszik, mint 3-4 éve, és ha jól felkészül, az utolsó pillanatig csatában lehet a kihívói jogért.”

Két éve az orosz jan Nyepomnyascsij fogott ki egy jó szériát, és meg sem állt a győzelemig, noha előzetesen nem számították őt a favoritok közé. Ő most azzal váltotta meg a helyét a nyolc között, hogy tavaly veszített Carlsennel szemben a világbajnoki döntőben.

Flumbort úgy gondolja, fontos recept ilyenkor, hogy nem szabad rágörcsölni a versenyre, minden partiban meg kell találni az örömet. Mivel nincs könnyű ellenfél, a fizikai felkészülés is fontos, mert várhatóan 4-5 órás partikat kell bírni fejben, amihez állóképesség is szükséges.

„Bízom benne, hogy Ricsi a médiát teljesen kizárta, és nem olvasgatja, mit írnak róla itthon az országváltása kapcsán, és nem viszi el ez a téma a gondolatait. Mert ott a szponzori ajánlat másik oldala, hogy egy tehetős mecénás végre felkarolta, megteremtette az anyagi lehetőségét egy alapos felkészülésnek. Doppingolhatja a tudat, hogy hosszú távon lehetőséget látnak benne.”

„Ricsi egyébként is sokat fejlődött, a világranglista nyolcadik helyére kerülni csak kőkemény munkával lehet. Az előző hónapban már volt ötödik is. Várom a partijait, hogy készül valami váratlanra, hogy a virtuozitásával nemcsak minket lep meg, akik régóta ismerjük, hanem esetleg az egész világot lenyűgözheti”

– összegzett Flumbort.

A 26 éves Rapport a szerb származású román milliárdostól, Sacha Dragictól kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, de a támogatással együtt román színekben kellene játszania. Az eset hátteréről ebben a cikkben írtunk.

A szerb feleségével Belgrádban élő Rapport Nakamurát nem tudta eddig megverni sohasem, háromszor kapott ki tőle, most megszakíthatja ezt a rossz sorozatot. A kínai Ting ellen is negatív a mérlege, kedvező jel lehet viszont, hogy a legutóbbi partijukat a magyar nagymester nyerte idén márciusban. Ráadásul sötéttel késztette megadásra úgy a riválisát, hogy a huszárjával úgy adott sakkot, hogy azzal le is nyerte a királynőt. Az orosz Nyepomnyascsijtól viszont még nem kapott ki.

A lebonyolítás nem speciális, három forduló után iktatnak be mindig egy pihenőnapot. Ha a végén holtverseny lesz az élen, akkor rövidített idejű partikban csapnak össze az érintettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!