Vizes-vb: Benedek Tiborról nevezik el a pólómeccsek legjobbjainak járó díjat

2022. június 17. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szombaton kezdődő vizes világbajnokság előtt a nemzetközi szövetség (FINA) bejelentette, hogy sok más sportághoz hasonlóan a vízilabdában is kihirdetik a találkozók után a meccsek legjobbjait. A meccs embere (Man of the Match) díjat pedig a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tiborról nevezik el, aki 47 évesen, két éve halt meg.

Benedek öt olimpián járt, ebből hármat megnyert, a 2000-es sydneyi döntőben négy gólt lőtt, 2004-ben a címvédő csapat kapitánya volt Athénban, ahogy 2008-ban Pekingben is. 2013-ban már szövetségi kapitányként állhatott a világbajnoki dobogó tetején.

„Nemcsak csapattárs és barát volt, hanem a tanárunk is”

– mondta pénteken róla Molnár Tamás, aki ugyancsak ott volt mindhárom olimpiai arany megszerzésekor a medencében, és 2003-ban világbajnokok is együtt lettek. Molnár most a FINA technikai bizottságának a magyar tagja.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy a többi világbajnokságon vagy olimpián is Benedek nevét viseli-e ez a díj, vagy csak a budapestin. A magyar női válogatott hétfőn, a férfi kedden száll először medencébe, a mérkőzéseket a Margit-szigeten rendezik meg.

Husszein al-Musszalam, a FINA kuvaiti elnöke elmondta, óriási köszönet jár Magyarországnak azért, hogy megteremtette a lehetőséget a világbajnokságra, mindössze négy hónap alatt, a koronavírus-járvány után, illetve az Ukrajnában zajló háború közepette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!