Vége az ukrán álmoknak, Wales mehet a foci-vb-re

2022. június 5. – 21:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze egy mérkőzés választotta el az ukrán válogatottat attól, hogy szerepelhessenek az idei futball-világbajnokságon. Azonban nem volt szerencséjük, a csapat egyik legjobbja, Andrij Jarmolenko saját kapujába fejelt, a walesi kapuban pedig Wayne Hennessey bravúrokat bemutatva foszlatta szét az ukrán vb-álmokat.

Pedig a Cardiffban rendezett pótselejtező nem indult rosszul az ukránok számára. Már a 3. percben sikerült a walesi kapuba juttatniuk a labdát. Egy szabálytalanság után Olekszandr Zincsenko nem várta meg, hogy felálljon a hazai csapat sorfala, és gyorsan a walesi kapuba tekert. Mint azonban utólag kiderült, túl gyorsan, ugyanis a bíró még javában azzal volt elfoglalva, hogy sárga lapot adjon két walesi játékosnak, így aztán engedélyt sem tudott adni a szabadrúgás elvégzésére a Manchester City játékosának.

Az ukrán játékosoknak azonban az érvénytelenített gól nem szegte kedvét, és továbbra is veszélyesek maradtak a walesi kapura. Több esetben is Hennessey bravúrjai mentették csak meg a hazai csapatot. Az első – érvényes – gólt azonban végül nem az ukránok, hanem a walesiek szerezték meg.

A 34. percben a hazai csapat rúghatott szabadot a pálya bal oldaláról, nagyjából 20 méterre az ukrán kaputól. Gareth Bale tekerte be a labdát az ukrán védők mögé, azonban a beadásra végül nem walesi, hanem ukrán támadó érkezett: Andrij Jarmolenko szögletre akart menteni, ám ehelyett egy gyönyörű csukafejessel 7 méterről a saját kapujába juttatta a labdát.

Négy perccel később azonban újra a walesi kapu előtt adódtak izgalmak, és ismét Jarmolenko volt az események főszereplője. A walesiek középpályása, a korábban a Liverpoolban is megforduló Joe Allen a saját tizenhatosán belül fülelt le egy ukrán beadást. Azonban mielőtt továbbpasszolhatta volna a labdát, felbukkant mögüle Jarmolenko, és elpöckölte a játékszert. Így aztán Allen, aki ekkor már lendítette a lábát, ellenfele lábfejét rúgta meg a labda helyett, mire az ukrán csapatkapitány látványosat esett.

Az ukránok tizenegyest reklamáltak, azonban a VAR-szobában úgy határoztak, hogy nem történt szabálytalanság. A bírónak ki sem kellett mennie a pálya szélére, hogy megvizsgálja az esetet.

A második félidőben mindkét csapatnak voltak veszélyes helyzetei, azonban mindkét kapus nagy formában volt. Végül az ukránoknak a mezőnyfölényük (72 százalékos labdabirtoklás a második félidőben) és több helyzetük (14 lövés a második félidőben, ebből 4 kaput eltaláló) ellenére nem sikerült hosszabbításra menteniük a mérkőzést, így maradt 1-0 az eredmény a walesiek javára. Ezzel pedig eldőlt, hogy Ukrajna nem lesz ott a világbajnokságon Katarban.

A walesiek viszont igen, méghozzá 64 év szünet után. Először és utoljára az 1958-as svédországi világbajnokságon szerepelt Wales, ráadásul a világbajnoki ezüstérmes, ám az 1956-os forradalom után több klasszis, például a Spanyolországba emigráló Puskás nélkül felálló magyar válogatottal egy csoportban.

Első csoportmeccsükön 1-1-es döntetlent játszottak a walesiek a magyarokkal, majd pedig szintén döntetlent értek el Mexikó és a házigazda Svédország ellen is. A magyarok eközben kikaptak a svédektől, de győztek Mexikó ellen, így holtverseny alakult ki a csoport második helyén (a győzelem csak két pontot ért, a gólarány pedig nem számított).

A továbbjutásért rendezett play-off meccsen a walesiek nagy meglepetésre legyőzték és kiejtették a mieinket. Végül a kieséses szakasz első meccsén a későbbi világbajnok Brazília jelentette a végállomást, méghozzá a 17 éves Pelé legelső világbajnoki góljával.

Az azóta megrendezett 15 világversenyre nem sikerült kvalifikálnia magát Walesnek, most azonban megtört az átok. A vb-n az Eb-második angolokkal, az Egyesült Államokkal és Iránnal kell majd megküzdeniük a csoportban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!