Etikailag elmarasztalt edző tanít a TE-n, az egyetem nem vonja kétségbe a hozzáértését

2022. május 31. – 18:38

Etikailag elmarasztalt edző tanít a TE-n, az egyetem nem vonja kétségbe a hozzáértését
A felemás korláton győztes Fehér Nóra és Draskóczy Imre szövetségi kapitány a tornászok szerenkénti országos bajnokságán Budapesten, a Központi Tornacsarnokban 2019. március 9-én – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai ügyekre szakosodott angol hírportál, az insidethegames.biz a magyar női tornaválogatott kapitányáról, Draskóczy Imréről írt, akit a nemzetközi szövetség a FIG etikátlan viselkedése miatt hivatalosan elmarasztalt tavaly nyáron.

A történet onnan indult, hogy a hazai válogatott egyik korábbi tagja, Fehér Nóra szülei a FIG etikai bizottságához fordultak, miután a válogatottból kirakták a lányukat. A tornásznő szülei úgy gondolták, méltatlanul bánt vele Draskóczy 2019 nyarán, amikor térdfájdalmai miatt nem az eredeti gyakorlatot mutatta be egy horvátországi edzőtáborban. Az edző emiatt dühbe gurult, és hazaküldte Eszékről.

Draskóczy Imrét 2017 január elején választották meg a női tornaválogatott kapitányának – Fotó: Illyés Tibor/MTI
Draskóczy Imrét 2017 január elején választották meg a női tornaválogatott kapitányának – Fotó: Illyés Tibor/MTI

A FIG a bocsánatkérés mellett arra kötelezte Draskóczyt, hogy ifjúságvédelmi képzésen vegyen részt, és ezer svájci frank büntetést is kellett fizetnie. Az európai szövetség az ügy miatt levette az oktatói listájáról a magyar szakembert. A magyar női tornaválogatott a 2019-es világbajnokságon egyébként kisebb csalódást okozva a 18. helyen végzett. A tokiói olimpián aztán egyedül Kovács Zsófia képviselte a magyar színeket a sportág női szekciójában.

Fehér a 2018-as Európa-bajnokságon a nyolcadik helyen végző csapat tagja volt. Az ominózus edzőtábor előtt két hónappal az eszéki világkupán második lett felemás korláton, ez a legjobb eredménye.

Megkerestük a Testnevelési Egyetem rektorát az ügyben, Sterbenz Tamás azt válaszolta a Telex kérdésére, hogy őt az angol szaklap nem kereste ezügyben. Egyeztetett mind a Torna, RG, Tánc- és Aerobik Tanszék vezetőjével, mind a szövetség főtitkárával, akik arról tájékoztatták, hogy „az eljárás során nem került feltárásra olyan cselekedet Draskóczy részéről, amely megkérdőjelezheti oktatói tevékenységét”. Szakmai tudása pedig egyébként sem vonható kétségbe – mondta a rektor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!