Németországban játszott először a háború kitörése óta az ukrán futballválogatott, könnyeztek a nézők a lelátón

2022. május 12. – 10:11

Németországban játszott először a háború kitörése óta az ukrán futballválogatott, könnyeztek a nézők a lelátón
Megtelt a nézőtér a barátságos meccsen – Fotó: Jürgen Fromme/AFP

Másolás

Vágólapra másolvaJótékonysági mérkőzést játszott az ukrán labdarúgó-válogatott, amely először lépett pályára azóta, hogy Oroszország – fehérorosz támogatással – február 24-én háborút indított Ukrajna ellen – írta az MTI. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az invázió miatt az orosz válogatottat kizárta a vb-selejtezőkről, Ukrajna viszont a június elseji Skóciában rendezendő selejtezőre készül.

A Mönchengladbachban rendezett találkozón – amelyen több ezer néző lengetett sárga-kék ukrán zászlót – a vendégek 2-1-re nyertek a német élvonalban szereplő házigazda ellen. Mudrik szerzett vezetést a nyolcadik percben, ezt a hazaiak gyorsan kiegyenlítették, a 82. percben Pihaljonok érte el a győztes találatot. De most nem is az eredmény volt a legfontosabb, hanem hogy a csapat ismét együtt lehetett, sok néző elérzékenyült a lelátón a himnusz alatt.

A teljes bevételt olyan jótékonysági szervezeteknek ajánlották fel, amelyek az ukrán civileket segítik. A Bundesliga már eddig is támogatta az ukrán menekülteket, még február végén egymillió euróval.

A vendégek több kulcsjátékosukat nélkülözték a mérkőzésen, miután klubjaik nem engedték el őket a bajnoki hajrában. Zincsenko a Cityvel bajnokit játszott, Jarmolenko, a Benfica csatára sem játszhatott.

„Ez a meccs nagyon fontos volt a válogatottunknak és a hazánknak is. Azt éreztük, hogy nem vagyunk egyedül, az egész világ mögöttünk áll”

– nyilatkozta Andrij Voronyin, volt ukrán válogatott játékos, aki szakkommentátor volt a találkozón.

Ha az ukránok június elsején Skócián túljutnak, akkor négy nappal később Wales ellen lépnek pályára Cardiffban. Utóbbi összecsapás győztese utazhat a vb-re, amelyet november 21. és december 18. között rendeznek.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass