3-1-re verte a Rangers a Lipcsét, nincs magyar játékos az El-döntőben

2022. május 5. – 23:01

3-1-re verte a Rangers a Lipcsét, nincs magyar játékos az El-döntőben
Az első gól előtti pillanat: Gulácsi már verve, Tavernier értékesíti ziccerét – Fotó: Andy Buchanan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét év után játszhatott volna magyar futballista nemzetközi kupa döntőjében, de a Lipcse sokáig alárendelt szerepben volt a glasgow-i elődöntőben, és nem érdemelte meg a továbbjutást.

Csütörtök este az Európa-liga elődöntőjében a német Lipcse 1-0-s előnnyel érkezett a skót Glasgow Rangershez. Gulácsi Péter állt a kapuban, a védelem tengelyében Willi Orbán, és mind a ketten tehetetlenül nézték, hogy csapatuk az első félidőben kétgólos hátrányba került.

Már a hetedik percben volt dolga a magyar kapusnak, Jack megpattanó lövését vetődve fogta. A 18. percben párharcot nyert Kamara két lipcsei között az oldalvonal mellett, Kenthez passzolt, ő a bal oldalon elviharzott vele, középre adta, az előrehúzódó jobb hátvéd, Tavernier az üres kapuba passzolt öt méterről. Angelino maradt le róla, aki az első meccset egy szép góllal eldöntötte.

Nem sokat kellett várni a második gólra. Gvardiolt leszerelték labdakihozatal közben, Wright tökéletesen készítette le a labdát Kamarának, aki 17 méterről tökéletesen lőtte ki a jobb alsó sarkot, Gulácsi nem érhette el. Nagy mázlija volt a németeknek, hogy egy visszafejelt labda után Aribo a kaputól négy méterről nem találta el a labdát, hanem megfaragta. A Lipcse legveszélyesebb embere Orbán volt, aki kétszer fejelhetett, de egyszer sem találta el a kaput. Ezenkívül Dani Olmo suhintotta rá 19 méterről, de egy méterrel ment mellé a kísérlete.

Az első félidő bebizonyította, hiába vannak egyénileg jobb játékosai a Lipcsének, az agresszívebben, eltökéltebben játszó skótok simán uralták a meccset. Nem hagyták felgyorsulni a megfejthetetlen koncepcióval pályára lépő vendégcsapatot, Nkunku pedig használhatatlan labdákat kapott.

A második félidő elején a Lipcsénél volt többet a labda, de a veszély továbbra is hiányzott a játékukból. A skótok ahogy az első meccsen visszahúzódtak, masszívan és zártan védekeztek, de eközben nem mondtak le a kontrákról sem.

A tudása alatt játszó Dani Olmo helyére a 61. percben Szoboszlai Dominik állt be, Domenico Tedesco vezetőedző abban bízott, hátha a magyar középpályás megtalálja az átlövéseivel az utat a kapu felé a vizes füvön, és helyzetbe tudja hozni a társait. A 70. percben került először ziccerbe a Lipcse, a középen kitörő Laimernek remekül készítették elő a labdát, 13 méterről azonban nem tudta elrúgni a kapus mellett.

Egy perc múlva már szépített a Lipcse, Angelino beadása után Nkunku elszakadt az őrzőjétől, és gyönyörű mozdulattal juttatta a kapuba a labdát 10 méterről. A francia csatárt most tökéletes labdával játszották meg, és ha nehéz is volt megrúgnia kapásból, remekül végrehajtotta. A gól azt jelentette, hosszabbításra álltak a csapatok.

A németek valameddig tudták uralni a játékot, és ugyanolyan lett a játék képe, mint egy hete. Egy távolról felívelt labda után azonban a német védők nem tudtak felszabadítani, a Rangers a kavarodást kihasználta – Gvardiol középre fejelt ki egy labdát nem oldalra –, és Lundstram hat méterről a kapuba bombázott.

A Lipcsének bő tíz perce maradt, hogy hosszabbításra mentse az elődöntőt. Szoboszlai szöglete után Gvardiol fejelhetett, de nem volt igazán veszélyes. A németek tanácstalan fölényben játszottak perceken át, érdemi veszélyt nem tudtak kialakítani. A 93. percben Szoboszlai szögleténél már Gulácsi is előrement, de így sem sikerült eljutniuk kapura lövésig. 2008 után ismét kupadöntőt játszhat a Rangers. A Lipcse két éve a BL-elődöntőben vérzett el, most a második számú kupasorozatban.

A németeknek maradt a Német Kupa május 21-én, addig azonban két bajnokit is kellene hozniuk, hogy a legjobb négy közé kerülhessenek, és jövőre a BL-ben indulhassanak.

A másik ágon a Frankfurt 1-0-ra legyűrte a West Ham Unitedet, így kettős győzelemmel jutott a sevillai döntőbe. Az először kiírt Konferencia-liga fináléjában az AS Roma és a holland Feyenoord találkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!