Már látszik, kik robbanhatnak be a budapesti úszó-vb-n

2022. április 26. – 05:11

Már látszik, kik robbanhatnak be a budapesti úszó-vb-n
A 15 éves hátúszó, Molnár Dóra a bajnokság egyik kellemes meglepetését okozta – Fotó: MŰSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten befejeződött az országos úszóbajnokság, Sós Csaba szövetségi kapitány pedig már ki is jelölte a június 18-án kezdődő budapesti világbajnokságon versenyző válogatottat. Ahogy 2017-ben is, ezúttal is 32 magyarért lehet majd szorítani a Duna Arénában. Az uszodát most nem nyitják meg teljesen, nem lehetnek 15 ezren a nézőtéren, de ötezer szurkoló várhatóan így is remek atmoszférát teremt majd. Két olimpiai bajnok lesz a csapatban, Hosszú Katinka és Milák Kristóf.

„Az olimpia mindig kijelöli egy ország helyét. Tavaly Tokióban két érmünk volt, mindkettőt Milák Kristóf szerezte. Bár két másodperccel elmaradt a tavalyi országos bajnokságon elért idejétől, semmi okunk nem lehet arra, hogy ne bízzunk a jó szereplésében, mert csak önmagához képest volt gyengébb, amúgy a világranglista élén áll. Imád versenyezni, nem fogja nyomni a tét, és remélhetőleg a betegségek elkerülik az utolsó hetekben. Már nem csak a pillangóra figyel, a 200 gyorsot is be fogja építeni a programjába, sőt, a 4x200-as gyorsváltóban is úszni fog. Kétszáz pillangón kivételes klasszis, de százon is ott lesz a legjobbak között. Öt éve a Duna Arénában szerezte az első felnőtt vb-érmét, egy ezüstöt, most képes lehet az előrelépésre” – magyarázza a kapitány, aki szerint az olimpia utáni évben mindig mindenki keresi a helyét.

A kapitány három vb-éremmel már elégedett lenne

A szakember szerint 200 pillangón nemcsak Milákra, hanem a másik magyarra, az olimpia után edzőt váltó Kenderesi Tamásra is figyelni kell majd, mert egyéni csúcsot úszott százon, és most összejöhet neki az éremszerzés, amiről 2017-ben lemaradt a Duna Arénában, és aztán Tokióban sem volt szerencséje.

Hosszú Katinka a hazai bajnokságon 400 vegyesen és 200 pillangón aranyérmes lett, 200 vegyesen egy századdal kapott ki Sebestyén Dalmától. A verseny közben elmondta, hogy már nem a régi, az egykori legjobb szintjére már sosem fog eljutni, de ettől még nem változtat a célján: még négy érmet szeretne világversenyekről, hogy meglegyen neki a száz.

„Képtelenül nagy szám ez a százas, eddig senkinek nem sikerült. Katinka nem kerget illúziókat, józanul látja a helyzetét, és nekünk az a dolgunk, hogy segítsük őt. Felesleges a saját legjobb idejéhez mérni a mostani önmagát, más világ van.

Jobb idővel nyert most, mint egy éve az ob-n, és tavaly az ob után nyolc héttel javulni tudott. Akkor 4:34-re volt képes az Európa-bajnokságon. Az a meglátásom, hogy most is képes a javulásra, és ott lesz a döntőben.

A 400 vegyes az utolsó napra került a programban, Hosszú 200 vegyesen és 200 pillangón úszik előtte. Ott is döntőbe kerülhet, mert most nincs programtorlódás, mint az olimpián. Én látom őt főszerepben 400 vegyesen, és ezt nem a kincstári optimizmus mondatja velem. A 16 éves Mihályvári-Farkas Viktória most nem úszott a betegsége miatt, de ott volt az olimpiai döntőben, a fejlődésében a vb-döntő lehet a következő állomás.”

Kapás Bogi 200 pillangón annak ellenére a vb-csapat tagja, hogy a hazai bajnokságon nem úszott derékbántalmai miatt. Az olimpián ezen a távon negyedik lett. Sós szerint óvnia kell az egészségét, még ha elszántságát ismerve az intenzív osztályról is beugrana a medencébe, ha rajta múlna.

Szabó Szebasztián 50 pillangón ismét megmutatta, hogy számolni kell vele, ő is vezeti a világranglistát, de a sprinttávon mindig nagyon kicsik a különbségek, nem könnyű jósolni. „Készen áll a nagy dobásra, a robbanékonysága megvan hozzá.”

Késely Ajnáról azt mondta a kapitány, hogy emberileg működik a kapcsolata új edzőjével, Bernek Péterrel, de hogy szakmailag mire jutnak, arról a világbajnokság fog majd tükröt mutatni. Az Eb-ezüstérmes Késely Turi Györggyel utazott ki az olimpiára, de nem lett döntős. 400 és 800 gyorson úszik majd.

„Az ob legkellemesebb meglepetése a 15 éves Molnár Dóra volt, aki 200 háton 2:09-es időt ért el. Horváth Tamást dicséri, hogy ismét talált egy ígéretes versenyzőt Budafokon. Mindenkit óvnék attól, hogy máris egy új Egerszegiről álmodozzunk, de tagadhatatlan, hogy Dóra nagyon jól úszott, ötszázadnyira volt Egerszeginek attól az idejétől, amelyikkel 14 évesen olimpiát nyert. Hosszú távon is terhelhető, ha lineáris lesz a fejlődése, már most meglepetést okozhat, de ő még két évig ifikorú.”

Az igazi áttörést a 18 éves Kós Huberttől reméli Sós, aki már az olimpián ott volt a siker küszöbén. Elsősorban 200 vegyesen úszhat éremközelben. A hosszabbik táv, a 400 vegyes versenyeit mindjárt az első napon megrendezik, és a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid ideje ugyan jobb Kósénál, a versenyző azt kérte, tekintsenek el a szereplésétől, mert nem érzi magában az erőt, hogy fel tudjon készülni. Így végül Kós 400-on mutatkozhat be. „Tisztességes lépés volt ez Dávidtól, és időt is nyerhet az augusztusi Eb-ig” – mondja a kapitány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!