Az első nap négymillió fontot kínáltak Maradona mezéért, amiben gólt ütött az angoloknak

2022. április 22. – 09:20

Az első nap négymillió fontot kínáltak Maradona mezéért, amiben gólt ütött az angoloknak
A két ikonikus gólhoz köthető tízes mez – Fotó: Adrian Dennis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva



Április 20-án kezdődött el és május 4-ig tart az az árverés a Sotheby'snél, amelyikben Diego Maradona egyik leghíresebb mezére lehet licitálni. Mindjárt az első nap befutott egy négymillió fontos (1,77 milliárd forintos) ajánlat, ami azt jelzi előre, hogy az ikonikus felső minden idők legdrágább sportmeze lehet.

Az argentin klasszis ebben a mezben ütötte azt a gólt Peter Shilton hálójába, amivel az 51. percben megszerezték a vezetést az 1986-os vb negyeddöntőjében. Majd pár perccel később Maradona megindult a felezővonaltól, és meg sem állt a kapuig. Sokan az évszázad góljának tekintik ezt a találatot.

A mez a találkozó után Steve Hodge-hoz került, aki az öltözőfolyosón futott össze Maradonával, és a trikóját rángatva jelezte, mi lenne, ha cserélnének. Az argentin értette a jelzést, lehúzta magáról, és odaadta Hodge-nak.

„Én is odaadtam a sajátomat neki, ilyen egyszerű volt”

– elevenítette fel a 24-szeres válogatott középpályás, hogyan jutott hozzá a mágikus tízes mezhez.

A mezt 2002-től egy manchesteri múzeumban állították ki, majd a Sotheby'shez került, amelyik aukcióra bocsátotta.

Hogy miért ebben a mezben léptek pályára az argentinok, annak külön sztorija van. A klasszikus csíkos argentin trikót nem használhatták, mert az angolok fehérben játszottak, de azt sem tartották jónak, amelyikben néhány nappal korábban elbúcsúztatták Uruguayt a nyolcaddöntőben.

Az argentin kapitány, Carlos Bilardo aggódott ugyanis, hogy a pamutmezekben nem lesz jó futballozni a rekkenő hőségben. Elküldte az egyik segítőjét, hogy szerezzen be mezeket, és végül két opció maradt, majd Maradona döntötte el, hogy ez a világosabb kék lesz a megfelelő. Az argentin címereket ott a helyszínen varrták rájuk. Az ezüstös számokat is Mexikóvárosban préselték rájuk, az angolok panaszkodtak is, hogy vakítja őket, ha rásüt a nap. „Szerencsére nem esett az eső, mert akkor lejött volna a hátunkról” – írta Maradona az életrajzi könyvében.

Dalma Maradona, a futballsztár 35 éves lánya szerint az árverésre bocsátott mez nem az, amiben az apja játszott. Azt nem árulta el, hogy szerinte hol van az igazi. Sotheby's ugyanakkor képekkel igazolta, hogy ez az a mez, amelyikhez a két ikonikus gól fűződik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!