Történelmi siker: magyar csapat nyerte a női kosárlabda Euroligát Isztambulban

2022. április 10. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, az isztambuli négyes döntő vasárnapi fináléjában, végig vezetve, 60-55-re legyőzte a házigazda Fenerbahcét, írja az MTI.

Az ötödször negyeddöntős soproni csapat pénteken is nagyot játszott, amikor legyőzték a náluk esélyesebbnek tartott Salamancát – tőlük a tavalyi elődöntőben kikaptak. A döntőben a házigazda Fenerbahçe ellen kellett játszaniuk.

„Ezért jöttünk ide, ebben a sikerben rengeteg munka van, amely ebben a pillanatban mind kifizetődött. Csak hinni és dolgozni kell”

– nyilatkozta a meccs után Gáspár Dávid, a magyar bajnok csapat trénere, aki hozzátette, a győzelem kulcsa a folyamatos és higgadt védekezés volt.

Az egymás elleni mérleg nem sok jót ígért a magyaroknak, mivel az eddigi 24 EL-mérkőzésből csak hatszor győztek, 18-szor a Fener ünnepelhetett. Az a statisztika sem a Sopronnak kedvezett, hogy ellenfele november óta nem kapott ki az Euroligában, és az alapszakaszban 11/3-as mérleggel megnyerte a B csoportot, míg a Sopron 8/6-tal második lett.

A döntőbe a 9500 szurkoló között 40 soproni is a lelátókon ült – ekkora, több ezer fős közönség előtt egyébként még egyetlen magyar női klubcsapat sem játszott. A 14-szeres magyar bajnokoknak ez volt az ötödik négyes döntőjük, 2018 után pedig másodszor jutottak fináléba, és első magyar csapatként győztek az 1959 óta létező Euroligán.

Kövess minket Facebookon is!