Liu Shaoang triplázott, 1000 méteren is aranyérmes lett

2022. április 10. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Liu Shaoang az 500 és az 1500 méteres győzelem után 1000 méteren is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, és bebiztosította a címvédését összetettben is – írja az MTI.

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző triplázott a vb-n. Legutóbb húsz éve a dél-koreai Kim Tong Szungnak sikerült hasonló bravúr a férfi mezőnyben, ő mindhárom számban és összetettben is diadalmaskodott.

A negyeddöntő magyar szempontból rendkívül szerencsésen alakult, ugyanis először Nógrádi Bence úgy jutott tovább, hogy a hajrára lemaradt riválisairól, de egy bukásban hárman is elestek előtte, így végül az elődöntőt érő második pozícióban ért célba. Az utolsó futamban Jászapáti Péter együtt szerepelt Liu Shaoanggal, utóbbi öt körrel a vége előtt állt az élre, megőrizve százszázalékos mérlegét a mostani vb-n. Azonban az utolsó helyen korcsolyázó fiatal versenyző is örülhetett, mert Sjinkie Knegt szabálytalansága nyomán ketten elestek, a hollandot pedig kizárták, azaz ő is második lett.

Az elődöntőben folytatódott a Ferencváros 24 éves versenyzőjének egyszemélyes show-ja. A táv elején a hatfős mezőny legvégére sorolt be, majd egyesével előzte meg riválisait. A vele együtt korcsolyázó Nógrádi Bence ötödikként ért célba, azaz a kisdöntőre kvalifikálta magát, ahogy a másik elődöntőben szintén ötödik Jászapáti Péter is.

A finálé sem jelentett kihívást Liu Shaoangnak, aki öt körrel a vége előtt vette át a vezetést. Mögötte két dél-koreai korcsolyázott, de látszott rajtuk, tisztában vannak a különbséggel, ezért meg sem próbálták megelőzni, sokkal inkább hátrafele tekintgettek, hogy védjék a saját pozíciójukat és érmüket. A kisdöntőben Nógrádi és Jászapáti nem tudott beleszólni a jobb helyezések sorsába, így kilencedik és tizedik helyen zártak.

A kép az 500 méteres versenyek készült – Fotó: Bsr Agency / Getty Images
A kép az 500 méteres versenyek készült – Fotó: Bsr Agency / Getty Images

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki mind a 13 futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása ötödik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre. Az idei vb-n előző nap győzött 500 és 1500 méteren, erről itt írtunk. Az 1500 méteres győzelem szintén történelmi volt: korábban nem született magyar aranyérem ezen a távon.

A nőknél a két magyar, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt. Előbbi próbált elöl helyezkedni, rövid ideig élen is korcsolyázott, míg utóbbi a futam elejétől a végéig az utolsó, ötödik helyen haladt. Jászapátit a német Anna Seidel úgy előzte meg, hogy ütköztek, s a szegedi versenyző járt pórul, mert hátracsúszott a negyedik pozícióba. Onnan ugyan feljött a harmadik helyre a holland Yara van Kerkhof visszaelőzésével, de a zsűri szabálytalannak találta a manővert, ezért kizárta Jászapátit, aki így időeredményében sem bízhatott a továbbjutást illetően. Kónya 16., Jászapáti pedig 19. lett.

A női fináléban Csoj Min Dzsong a szokásos taktikáját alkalmazva diadalmaskodott: a hajrában előzte meg a hazai közönség előtt szereplő Kim Boutint. A 23 éves dél-koreai versenyző 14. vb-aranyát nyerte, ezen a távon harmadszor győzött, míg kanadai riválisa így mindhárom távon második lett ezen a vb-n, kilenc vb-érméből pedig egy sem arany. Vasárnap még a szuperdöntőkre és a staféták fináléira kerül sor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!