Dermesztő öngóllal nyert 1-0-ra Szerbia a Puskás Arénában

2022. március 24. – 21:32

Dermesztő öngóllal nyert 1-0-ra Szerbia a Puskás Arénában
A gól előtti pillanat, Nagy Zsolt nem tudta kivágni a labdát, ami így a kapu felé pattant – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Idei első meccsén kikapott a magyar labdarúgó-válogatott. A Puskás Arénában a vb-résztvevő Szerbia 1-0-ra nyert.

A két ország az előző Nemzetek Ligája kiírásban 2020 őszén kétszer is találkozott, akkor egy idegenbeli győzelem (1-0) mellett hazai pályán döntetlent (1-1) ért el a magyar csapat. Azóta a szerbek kapitányt cseréltek, és Portugáliát megelőzve kijutottak a világbajnokságra, a mieink pedig nem. A szerb futball egyik nagy legendája, Dragan Sztojkovics nagyon jól összerakta csapatát, és nyomatékosította, nem turistáskodni jönnek Budapestre.

Marco Rossi negyvenedik meccsén állt a magyar kispad előtt, 45-tel már a kapitányi örökrangsor negyedik helyezettje lesz, és beéri Bicskei Bertalant. A szakember ahogy a találkozó előtt megemlítette, nem avat újoncot a kezdőcsapatban, és a 3-4-3-as felállást választotta. Willi Orbán nem volt ott a védelem tengelyében, mert fogműtétje volt Lipcsében.

Barátságos találkozóhoz képest meglehetősen nagy iramban kezdődött a mérkőzés, és Szoboszlai beadása után Szalai a nyolcadik percben megszerezhette volna a vezetést, ha pontosabb a fejese, de a jobb felsőbe tartó labdára Milinkovic-Savic vetődve odaért. Két perc múlva Kostic irgalmatlan nagy gólt rúgott, de a játékvezető előtte már szabálytalanságot látott, amikor Mitrovics ütközött az ötösön Botkával.

Ezek után is mindkét kapu előtt adódtak kisebb lehetőségek, de a 35. percben hosszas videózás után előnybe került Szerbia. Egy szöglet után Mitrovics maga elé tette a labdát, hat méterről rálőtte, Gulácsi földöntúli bravúrral a lécre ütötte a labdát, a menteni igyekvő Nagy Zsolt viszont olyan szerencsétlenül nyúlt hozzá, hogy a saját kapuja felé terelte a labdát. Fiola ugyan már kivágta, de a partjelző elsőre intett, hogy szerinte már belülről húzta ki a labdát. A felcsúti védő és Gulácsi nem értette meg egymást, a sokadik visszajátszás után sem könnyű rekonstruálni, kinek kellett volna előbb, és határozottabban közbeavatkoznia.

Fiola Attila már csak a gólvonal mögül tudta kivágni a labdát – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fiola Attila már csak a gólvonal mögül tudta kivágni a labdát – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A visszajátszások után a VAR-szoba is megerősítette, hogy bent volt a labda, így vezettek a szerbek. Amikor Mitrovics megszelídítette a labdát, volt egy olyan pillanat, amikor biztosan a kezéhez ért a labda, de ezt a játékvezetők elengedték. Az eset itt visszanézhető.

Még az első félidőben Szalai előtt adódott egy nagy lehetőség, miután Sallai középre adott labdáját 10 méterről kapura rúgta, de célt tévesztett, és Nego sem tudott úgy beleérni, hogy róla a kapu felé csapódjon a labda. A magyar válogatott nem húzódott vissza, érezhetően ki akart hozni valamit a meccsből, noha az ellenfél lényegesen jobb erőkből is állt, és a világranglistán elfoglalt 25. pozíciója sem a véletlen műve, 16 hellyel előzi meg Magyarországot.

A fordulás után csak csordogált a játék, mígnem a 69. percben hirtelen ritmust váltottak a szerbek, és egy pillanat alatt a magyar kapu előtt alakult ki nagy helyzet, és a szlovák játékvezető maga is egy percig elemezte tévéről, mi történt a a tizenhatoson belül. Ott kezdődött, hogy Radonjic lefutotta Nagy Zsoltot, a középre adására nem ért oda Jovic, akit Bolla fékezett le. A nagy kavarodásban a labda a becsúszó Botka kezére pattant, de sem emiatt, sem a visszahúzás miatt nem kaptak büntetőt a szerbek.

Nagy Zsolt helyére ekkor beállt az angol Barnsley futballistája, Callum Styles, aki magyar nagymamája miatt megkapta az állampolgárságot. A paksi Ádám Martin Szalai Ádámot váltotta, ő is először játszott a csapatban.

A folytatásban is Szerbiának voltak nagyobb lehetőségei: a 76. percben Mitrovic nagyszerűen lépett ki a a lesre játszó védők közül. 15 méterről lőtt, Gulácsi lábbal védett. Nem sokkal később Sallai Rolandnak volt egy életerős lövése, ami kevéssel ment mellé. Sallainak ez volt az utolsó megmozdulása, Vécsei állt a helyére.

A 92. percben aztán majdnem összejött az egyenlítés. Schäfer hozta fel a labdát, egy kényszerítő után visszakapta, a lövését a kapufa mentette. Az onnan kipattanó labdát Szoboszlai 11 méterről, középről az üres kapuba rúghatta volna, de méterekkel mellé lőtt. Rossi azt mondta, hogy a magyar tízes játékhiányából akár még profitálhat is a válogatott, ez az akció nem ezt mutatta, és már az első félidőben is érződött néhány megmozdulásán, hogy a formája nem az igazi.

Kedden Észak-Írországban újabb barátságos meccs jön, ott már jó lenne legalább egy gólt lőni. A Nemzetek Ligájában a nyáron Németország, Olaszország és Anglia az ellenfél.

„Teljesen kiegyenlített mérkőzés volt. Javultunk labdabirtoklásban, amit kifejezetten kértem is, és helyzeteink is voltak. Ami nem tetszett, hogy túl sok passzt rontottunk el, sok volt a ki nem kényszerített hiba. De a hozzáállás jó volt” – értékelt Marco Rossi, aki szerint a szerbek győztes gólját szabálytalanság előzte meg, mert Mitrovicsnak a kezére pattant a labda.

Magyarország-Szerbia 0-1 (0-1), Puskás Aréna, 30 ezer néző, v.: Filip Glova (szlovák)

Magyarország: Gulácsi – Botka (Kecskés, 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla, 59.), Nagy Á. (Gazdag, 59.), Schäfer, Nagy Zs. (Styles, 70.) – Sallai (Vécsei, 80.), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 70.)
Szerbia: V. Milinkovic-Savic – Veljkovic (Racic, 77.), Nastasic (Terzic, 65.), Pavlovic (S. Mitrovic, 55.) – Lukic (Radonjic, a szünetben), Gudelj – Zivkovic (Jovic, a szünetben), Tadic, S. Milinkovic-Savic, Kostic (Ristic, a szünetben) – A. Mitrovic

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!