Miért teniszezhet Gálfi Dalma egy orosz ellen egy rangos amerikai tornán?

2022. március 24. – 11:55

Miért teniszezhet Gálfi Dalma egy orosz ellen egy rangos amerikai tornán?
Gálfi Dalma pályafutása során először bejuthat a legjobb 100 teniszező közé – Fotó: Bődey János/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A selejtezőből induló magyar teniszező, Gálfi Dalma emlékezetes 6:0, 6:0-val jutott a 8,3 millió dollár összdíjazású miami tenisztorna második fordulójába. A 23 éves magyar a világranglista 23. helyén álló orosz Veronika Kugyermetovával játszik pénteken. Meglepetés lenne a világ 100 legjobb játékosa közé igyekvő Gálfi győzelme, Kugyermetova ráadásul jó formában van, az előző rangos tornán, Indian Wellsben legyőzte két játszmában a korábbi japán világelső Naomi Oszakát is.

De ha orosz, hogy játszhat egyáltalán?

Nagyon sok sportág meglépte az orosz és belarusz csapatok és sportolók azonnali kizárását a nemzetközi sorozatokból, miután február 24-én az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. Legutóbb a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) határozott arról, hogy a budapesti világbajnokságon nem indulhatnak sem az oroszok, sem a belaruszok.

A légiósokra a tiltás nem vonatkozik, így Alekszandr Golovin például futballozhat a Monacóban, ugyanígy Alekszej Mirancsuk az Atalantában vagy Gyenisz Cserisev a Valenciában. A kézilabdában Dmitrij Zsitnyikov a lengyel Plock játékosa, ő ott lehet a nemzetközi kupákban, ahogy a Vardar szélsője, Timur Dibirov is játszhat a Veszprém ellen.

A teniszben speciális a helyzet. A férfi csapatversenyből, a Davis Kupából kizárták az oroszokat például. A nőknél ugyanez a helyzet, a Billie Jean Kupa döntőjébe nem kerülhetnek be. Ezzel együtt az összes idei oroszországi tornát törölték a naptárból.

Egyénileg azonban indulhatnak a versenyzők, nemzetük zászlaját viszont nem vihetik magukkal. Hasonló a helyzet, mint az olimpián, az orosz zászló tiltott jelkép, ahogy a himnusz is.

Ha ránézünk a teniszezőnők világranglistájára, akkor azt láthatjuk, hogy az ötödik helyen álló Arina Szabalenka vagy a 16. helyezett Victoria Azarenka nemzetisége ugyanúgy hiányzik. Előbbi orosz, utóbbi belarusz. Az ukrán Elina Szvitolina az invázió másnapján kijelentette, hogy ő nem hajlandó orosz játékos ellen pályára lépni. A WTA döntése után, mely szerint az orosz nemzeti színeket nem tüntetik fel Potapova neve mellett, kiállt ellene, és két sima szettben meg is verte.

A miami tenisztornán Udvardy Panna is a második fordulóba jutott, a 2017-es US Open-bajnok Sloane Stephens győzte le, Bondár Anna pedig az amerikai Collins ellen játszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!