Reform a teniszben: mindegyik Grand Slam-tornán lesz rövidítés a döntő szettben

2022. március 16. – 12:52

Reform a teniszben: mindegyik Grand Slam-tornán lesz rövidítés a döntő szettben
John Isner a világrekorder, 70:68-ra nyert 11 óra játék után – Fotó: Glyn Kirk/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egységesen tízpontos rövidítést vezet be a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a Grand Slam-tornák döntő szettjében – írta az MTI.

Az ITF határozata értelmében egyelőre próba jelleggel vezetik be az új rendszert, amely a májusi Roland Garroson debütál majd. Ha egy férfi mérkőzés ötödik vagy női meccs harmadik játszmájában 6:6-ra állnak a játékosok, akkor a találkozó egy tíz nyert pontig tartó tie-breakben dől el.

A világszövetség a 2023-as francia nyílt bajnokság után alakítja ki a végleges álláspontját, amikor mind a négy nagy versenyen letesztelték már a módszert.
Eddig mind a négy Grand Slamen más-más módon zárult a döntő szett: az Australian Openen már bevezették a tízpontos rövidítést, a Roland Garroson két játék különbségig teniszeztek tovább, Wimbledonban 12:12-nél hétpontos tie-break következett, míg a US Openen hagyományos módon 6:6-nál jött a hétpontos rövidítés.

Minden idők leghosszabb teniszmeccsének a rekordja így várhatóan megmarad. A 2010-es wimbledoni tornán az amerikai John Isner 11 óra 5 perc alatt verte meg a francia Nicolas Mahut-t, az ötödik szett eredménye pedig 70:68 volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!