Hihetetlen utolsó lépést használt ki Rapport, GP-tornát nyert, sakk-világbajnokjelölt lehet

2022. március 13. – 22:03

Hihetetlen utolsó lépést használt ki Rapport, GP-tornát nyert, sakk-világbajnokjelölt lehet
Rapport Richárd vezet az összetett pontversenyben – Fotó: Fide

Másolás

Vágólapra másolva

Rapport Richárd végzett az első helyen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának második, belgrádi állomásán, miután a vasárnapi mérkőzésen legyőzte az orosz Dmitrij Andrejkint – írta az MTI.

A magyar nagymester a döntős párharcban a szombati döntetlen után, amikor sötéttel játszott, a második partiban a világos bábukat vezetve négyórás küzdelemben, a 46. lépésben késztette feladásra riválisát. Tornagyőzelméért 24 ezer euró jár neki, emellett jelenleg az élen áll abban a versenyben, amelynek tétje a világbajnok-jelöltek közé jutás.

A partit itt lehet megtekinteni. A 30. lépést emelték ki a kommentárok, amikor nagyon sokat gondolkodott, és csak két perce maradt az idejéből. Akkor a e5-re tette a vezérét, mert nem elégedett meg a biztos döntetlennel. A 32. lépésben aztán előnybe került a magyar játékos – addig totál döntetlen volt az állás –, amikor ellenfele a királyát e8-ra helyezte vissza. A végén Andrejkin azt gondolta, hogy örökös sakkban tartással képes döntetlenre menteni a partit, de ez nem sikerült. A 46. lépésben végül ütésbe tette a vezérét, szimbolikusan így adta fel a küzdelmet, hiszen a matt elkerülhetetlenné vált.

A három állomásból álló GP-sorozat két legjobbja kap helyet a nyolc jelölt nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. A 25 éves Rapport a Grand Prix-széria első állomásán, Berlinben harmadik lett, amiért 7 pontot kapott, míg a belgrádi siker 13 GP-pontot hozott neki, így húsz ponttal vezeti a listát. Az összesen 24 nagymester közül azonban csak két állomáson szerepelhet valamennyi résztvevő, így Rapport már nem gyarapíthatja pontjai számát a német fővárosban esedékes harmadik tornán, amelyet március 21. és április 4. között rendezik.

Rapport közvetlen vetélytársai közül az amerikai Hikaru Nakamurának 13 pontja van, a szintén amerikai Levon Aronjannak és Andrejkinnek pedig egyformán 10, és mindhárman indulnak Berlinben. Ha Nakamura megnyerné a másik berlini tornát is, és nem Aronjan vagy Andrejkin lenne a döntős, akkor Rapport a második, és folytathatja a világbajnok-jelöltek közt. Aronjan és Nakamura egy csoportban lesznek, így egyikük kerülhet Rapport elé az utolsó fordulóban. A 20 pontosok holtversenye többféle verzióban is lehet.

Rapport a legfrissebb világranglistán a tizedikről a hetedik helyre léphet előre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!