Botrány lett abból, hogy összeölelkezett az olimpiai érmes ukrán és az orosz síző

2022. február 19. – 10:50

Botrány lett abból, hogy összeölelkezett az olimpiai érmes ukrán és az orosz síző
Az orosz Burov megöleli az ezüstérmes ukrán Abramenkót, akinek zászló van a kezében – Fotó: Ramil Sitdikov/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna egyetlen téli olimpiai érmét Olekszandr Abramenko szerezte Pekingben. A síakrobatikában ő volt a címvédő, most egy kínai versenyző (Csi Kuang-po) mögött a második lett, az orosz Ilja Burovot előzte meg. A két versenyző között régi a barátság, már a 2018-as olimpián is együtt állhattak a dobogón, Burov akkor is bronzérmes lett. A 33 éves Abramenko az ország egyetlen olyan sportolója, aki két egymást követő téli olimpián érmet tudott nyerni, igen népszerű a hazájában.

Ahogy vége lett a versenynek, és az eredményhirdetésre készülődtek, Burov megölelte őt, és ennek a fotónak hosszú utóélete lett. Volt olyan ukrán újság, amelyik provokációnak nevezte, hogy egy orosz megölelt egy ukrán sportolót.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Vagyim Hucejt sportminiszter már az olimpia előtt felhívta az ukrán sportolók figyelmét, semmiképpen se fotózkodjanak az oroszokkal, és amennyire lehet, kerüljék el őket a két ország feszült viszonya miatt. „Ebben a helyzetben tartsátok kontroll alatt az érzelmeiteket, még ha meg is értem, hogy vannak évtizedes sportbarátságok” – a tribuna.com szerint ezt az utasítás adta ki a politikus.

Abramenko kérte is Burovot, hogy legyen óvatosabb, de az öröm pillanataiban Burovnak ez nem jutott eszébe. „Nem mondta, hogy ne közeledjek hozzá, csak azt, hogy mértéktartóan. De hát én hogyne gratulálnék a barátomnak? A barátság a lényeg, nem jó, ha a politika beköltözik a sportba” – idézték Burovot.

Abramenko a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott, elismerte, kicsit kellemetlenül érintette ez az eset, még ha az ilyen gesztusokról kellene szólnia egy olimpiának, és hangsúlyozta, hogy ő sportoló, nem pedig politikus. Soha nem is beszélt Burovval politikáról.

„Nehéz mit kezdeni egy ilyen jelenettel, gratuláltunk egymásnak már négy éve is, most is megtörtént ez. Négy éve az ukrán zászlóval együtt öleltem át. Nem szabad a kelleténél nagyobb szimbólumot tulajdonítani ennek a helyzetnek”

– mondta a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!