Húsz év után nyerték meg a franciák a férfi szlalom olimpiai aranyát

2022. február 16. – 08:31

Húsz év után nyerték meg a franciák a férfi szlalom olimpiai aranyát
Clement Noël ünnepel a célban – Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia szerdai versenynapján rendezték a férfi alpesi síelők műlesiklását. Az első futamban az osztrák Johannes Strolz volt a leggyorsabb, de csak két századdal előzte meg a norvég Christophersent, és hat századdal a másik norvég Foss-Solevaagot.

A második futam azonban mégsem róluk szólt, hanem az első etapban a hatodik helyen végző Clement Noëlről, aki kiválóan szlalomozott, jól ment a pálya elején és a végén is, és olyan előnyt csikart ki, amivel rögtön a célba érkezés érezni lehetett, hogy harcban lesz az aranyéremért. Az őt követő német Strasser rosszul ment, a svájci Meillard az első két időmérési pontnál még jól tartotta magát, a végén azonban nem tudta tartani a tempót.

A vb-címvédő Solevaagot gyorsan kihúzhattuk az aranyra esélyesek közül, miután az első pár kapunál eldobta az előnyét. A végére azonban összeszedte magát, és a harmadik helyre befutott. Christophersen a pálya felső részén növelte ugyan az előnyét, de utána kizökkent a ritmusból, és tetemes hátrányt szedett össze, mire bezuhant a célba.

A kombinációban már győztes Strolz a pálya közepére elveszítette 38 százados előnyét a franciával szemben, és mire célba ért, már 61 század lett a hátránya, amivel így is a második helyre jött be. Strolz az osztrák küldöttség legeredményesebb sízője lett, aki tavaly nem volt elég jó a válogatotthoz, és kirakták.

Az osztrák Marcel Hirscher visszavonulása után Noëlt tartották a legesélyesebbnek arra, hogy hasonló sikereket érjen el. A 24 éves versenyző jól is ment a világkupákon, messze neki volt a legnagyobb sebessége, de az összetett elsőséget egyelőre nem tudta megszerezni. A sebességét most a második futamban kamatoztatta, és 2002 után nyert aranyérmet Franciaországnak ebben a számban. Salt Lake Cityben Jean-Pierre Vidal volt a legjobb.

„Kicsit sírdogálok a szemüvegem alatt, nézzétek el nekem. Fantasztikus nap volt, és nagyon stresszes is egyben. Négyévente egyszer van ilyen verseny, most kellett a legjobb formát mutatni. Megérintett, hogy a családom otthon korán kelt miattam, ezért is könnyeztem. Hektikus szezon volt, mindenki ilyen befejezésről álmodik”

– értékelt a boldog győztes az Eurosport kamerája előtt.

A DVTK versenyzője, Kékesi Márton a 33. helyen fejezte be a versenyt, az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás a 23. lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!