Szédületes világcsúccsal nyerte a svéd gyorskorcsolyázó második aranyát

2022. február 11. – 12:04

Szédületes világcsúccsal nyerte a svéd gyorskorcsolyázó második aranyát
Nils van der Poel kirobbantott egy botrányt, majd félelmetes idővel nyerte a 10 ezer méteres versenyt – Fotó: Sebastien Bozon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd Nils van der Poel 5000 méteren szorosan nyert, 10 000 méteren fantasztikus teljesítménnyel, új világcsúcsot felállítva győzött a pekingi téli olimpián – írt az MTI.

A leghosszabb távnak egyértelmű esélyese volt a magyar felmenőkkel is rendelkező svéd klasszis, az ugyanakkor némi bizakodásra adhatott okot a holland drukkereknek, hogy Patrick Roest csupán 47 századdal kapott ki 5000 méteren tőle.

A két korcsolyázó közül előbb a holland startolt, ő pedig jó erőbeosztással korcsolyázva állt az élre, 12:44.59 perces idejénél a folytatásban egy ideig mindenki gyengébb volt. Az utolsó előtti párban aztán jött a svéd és gyorsan jelezte, hogy a hollandoknak ezúttal nincs miben bízniuk. Van der Poel félelmetes iramban rótta a köröket, folyamatosan gyorsult, és végül közel 14 másodpercet vert legnagyobb riválisára, és több mint kettőt saját, tavaly felállított világcsúcsára (12:32.95 perc), mely péntektől 12:30.74 perc. A bronzérmet az olasz Davide Ghiotto szerezte meg.

Az utolsó körben gyorsabb volt, mint amikor pár napja ötezren nyerte meg az olimpiát. Van der Poel négy éve kudarcnak ítélte meg, hogy csak a nyolcadik lett 10 ezren, és két évre teljesen abbahagyta. Pontosabban bevonult katonának, a másik kihagyott évében pedig ultrafutónak állt.

2021-ben tért vissza, és egyre jobb időket futott, az idei formája pedig pazar. Versenyzésének titka: nagyjából ugyanolyan köridőket teljesített, azonos sebességgel. A svéd még az első győzelme után keményen bírálta a hollandokat, mert a jeget egy holland szakember készíti elő, ami szerinte a riválisainak kedvezett. Úgy tűnik, akármilyen a jég, nincs nála gyorsabb.

Gyorskorcsolya, férfi 10 000 m, olimpiai bajnok:

  1. Nils van der Poel (Svédország) 12:30.74 perc – világcsúcs
  2. Patrick Roest (Hollandia) 12:44.59
  3. Davide Ghiotto (Olaszország) 12:45.98

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!