A két Liu testvér döntős 1500 méteren a pekingi olimpián

2022. február 9. – 12:33

A két Liu testvér döntős 1500 méteren a pekingi olimpián
Liu Shaolin Sándor a kanadai Diont előzi az 1500 méter negyeddöntőjében – Fotó: Wang Zhao/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rövidpályás gyorskorcsolyában szerdán újabb olimpiai győztest avatnak, a férfiak 1500 méteren versenyeznek.

A győzelmétől hétfőn megfosztott Liu Shaolin Sándor szerdán az 1500 méteres versenyben javíthatott a pekingi téli olimpián. Testvére, az eddig két bronzérmet szerző Liu Shaoang és Krueger John-Henry is ott volt ezen a távon.

Liu Shaolint mindjárt az első futamhoz szólították, és az első néhány kör után még meghúzódott a hatodik, utolsó helyen, amikor kellett nagyszerűen váltott ritmust, és könnyedén hagyta maga mögött a riválisait. Magabiztosan, izgalommentesen, olimpiai csúccsal nyert, és jutott az elődöntőbe.

„Fizikailag nagyon jól érzem magam, az olimpiai csúcs jó érzés. Örülök, hogy az egész ország mellettem áll, legalábbis ezt szűrtem le a hozzám eljutott üzenetekből. Ami történt, azt csak én tudom helyre tenni, nem ez a legerősebb távom, de megpróbálom magam lépésről lépésre jobb helyzetbe hozni”

– értékelt az M4 kamerája előtt, egyben elnézést kért, hogy hétfőn nem nyilatkozott a fináléja után.

Krueger John-Henry harmadik lett a futamában, de egy pillanatra sem forgott veszélyben a továbbjutó helye. Liu Shaoang a második lett, megerőltetés nélkül tudta követni Zsen Ce-vejt, amikor ritmust váltott, megelőzni nem akarta. Kruegernek nem sikerült ez a bravúr, mert összeakadt a holland Knegttel, kiesett a ritmusból, és már nem volt esélye, hogy az első kettő közé kerüljön. Krueger a B döntőben folytathatja majd.

Az elődöntőkben Liu Shaoang tökéletes és higgadt győzelemmel futamgyőztes lett, mindvégig kontrollálta az ellenfeleit, és magabiztosan nyert. A kínai Zsen Ce-vejt videó alapján kizárták, a zsűri innen az első kettő mellett még három versenyzőnek biztosította a helyét a döntőben, így nem hatan, hanem majd tízen csatázhatnak az érmekért.

Liu Shaolin a második helyen végzett, ezzel bebiztosította a helyét a 14:20-kor kezdődő döntőben. A koreai Li a táv felénél állt az élre, nagy tempót diktált, és ezt csak a magyar tudta felvenni.

  • A döntő mezőnye: Liu Shaoang és Liu Shaolin; Li, Hvang, Pak (koreaiak), Jelisztratov (orosz), Dubois (kanadai), Galjahmetov (kazah), Confortola (olasz), Treacy (brit)

A nőknél ezer méteren Jászapáti Petra továbbjutott a negyeddöntőből, Kónya Zsófia elesett és kiesett. A folytatás ezen a távon pénteken jön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!