Liu Shaoang negyedik az 1500 méter olimpiai döntőjében

2022. február 9. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpián a férfiak 1500 méteres döntőjében hat helyett tízen vehettek részt az elődöntős szabálytalanságok és továbbjuttatások miatt. A két magyar a leggyengébb számában mindent megpróbált, de lecsúszott az érmekről.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres olimpiai döntőiben eddig európai győzelem soha nem született. A két magyar, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi olimpián megpróbálta ezt a sikert begyűjteni. A két Liu testvérnek ez a leggyengébb száma, világkupát nem nyertek még eddig a pályafutásuk alatt. Liu Shaolint hétfőn kizárták az első helyről, a dacból meríthetett pluszmotivációt, hogy most megszerezze élete első egyéni aranyérmét. A negyeddöntőben kifejezetten jól mozgott, olimpiai rekordot futott, a döntő persze teljesen más műfaj.

A döntőbe tízen kerültek, mert a zsűri négy versenyzőt is bejuttatott – ennyien még soha nem indulhattak –, mert szabálytalankodtak velük az elődöntőben. Kínai versenyző most nem jutott be a legjobbak közé, három koreai (Li, Hvang és Park) viszont ott volt a mezőnyben. Az előzetes forma alapján közülük Hvang emelkedett ki, akit eléggé vitathatóan zártak ki az ezerméteres elődöntőben, miután egy manőverrel két kínait is megelőzött az egyik kanyarban.

Pár perc csúszással kezdődött a finálé – a hosszú bemutatás miatt is –, a versenyzők két sorban álltak fel, mert nem fértek el egymás mellett.

A két magyar az élre állt, próbáltak összedolgozni, de a többiek sokkal jobban bírták ezt a távot. Beindult az orosz Jelisztratov, a kazah Galjahmetov is, és a koreaiak is előre mentek. A mezőny két részre szakadt a táv második felére. Hvang az utolsó négy kört az élen töltötte, és megingatni sem tudták, könnyedén kanyarodott, egyszer sem csúszott le a helyes ívekről, és zavartalanul nyert. A kanadai Dubois lett az ezüstérmes, Jelisztratov a harmadik, köztük a célfotó döntött.

Liu Shaoang bejött negyediknek, Liu Shaolin a hatodik helyen zárt, a fináléban egy kicsit ólmosabban mozgott.

„Mindent kiadtunk magunkból, fel tudtunk állni. Elégedettek vagyunk, így alakult. Az is megfordult a fejünkben, hogy nem indulunk el, de ez volt a jó döntés. A végére elfogytam”

– értékelt az M4-nek Liu Shaolin Sándor, aki hozzátette, benne vannak még a hétfői történtek. A hétfőn és most is ítélkező főbírótól, Peter Worthtől szeretné majd egyszer megkérdezni, jól aludt-e a kizárás után. Ha majd lesz egy olyan éjszakája, amikor nehezebben alszik, megírja, mi történt még vele az előző két napban.

„Nagyon nehéz döntő volt, mert nem erre készültem, de ez összességében egy sikeres nap volt” – így összegzett a negyedik helyen végző Liu Shaoang. 500 méteren, vasárnap lesznek inkább esélyesek mindketten.

A harmadik magyar, Krueger John-Henry megnyerte a B döntőt. A magyarok pénteken Nógrádi Bencével kiegészülve a váltó elődöntőjében vesznek részt, Dél-Korea, a hollandok és az olaszok lesznek a riválisok a jövő szerdai döntőért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!