Rapport Richárd nagy győzelme: sötéttel verte a vb-döntős Caruanát

2022. január 26. – 20:21

Rapport Richárd nagy győzelme: sötéttel verte a vb-döntős Caruanát
Rapport Richárd felőrölte ellenfele ellenállását – Fotó: Tatasteelchess.com

Másolás

Vágólapra másolva

A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló sakk szupertorna tizedik fordulójában Rapport Richárd (2763 pontot gyűjtött) a sötét bábukat vezetve legyőzte a világranglista negyedik helyén álló amerikai Fabiano Caruanát (2792). A magyar nagymester ezzel három fordulóval a vége előtt holtversenyben a harmadik helyen áll.

Nem a 26 éves, Belgrádban élő magyar nagymester volt a találkozó esélyese, de 2018-ban vb-döntőt játszó Caruana a 42. lépés után érezte, már tarthatatlan az állása.

A számítógépes elemzések szerint Rapport kihasználta ellenfele figyelmetlenségét, amikor a 21. lépésben bástyájával rosszul lépett. Utána két gyalogjával megiramodott a g és a h vonalon, amiket nem tudott feltartóztatni Caruana. A teljes partit itt nézheti meg, a végjátékban Caruanának több rontása is volt, míg Rapport végig koncentráltan küzdött, és élete egyik nagy győzelmét érte el.

Rapport a versenyben vezető világbajnok Magnus Carlsentől kikapott ugyan, de még dobogós lehet, ha jól hajrázik, ami ebben az igen erős mezőnyben komoly eredmény. Csütörtökön szünnap jön, a versenynek vasárnap lesz vége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!