Kihirdették a pekingi téli olimpia magyar sícsapatát

2022. január 18. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Alpesi síben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián. Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke kedden reggel az M4 Sporthíradóban azt mondta, hogy a remények szerint ők négyen bátor versenyzéssel fogják méltóképpen képviselni az országot és a magyar sísportot. Hozzátette: örömteli, hogy az országnak járó, számonként egy-egy kvótáért többen harcoltak jó eséllyel.

Kiemelte, hogy alpesi síben a férfiaknál volt szorosabb verseny, és nyolc viadalon kellett elindulni. Végül Kékesire esett az elnökség választása. A DVTK síelője az előző idényben sokat volt sérült, innen hozta fel magát, azaz felfelé ívelő pályán van, ráadásul rutinosnak is számít, hiszen négy éve Phjongcshangban is indult.

A 18 éves Tóth Zita feltörekvő versenyző, osztrák edzővel, saját program alapján készül olyan helyeken, ahol az olimpiai pályához hasonló körülmények vannak. A sífutó Kónya Ádám is járt már korábban olimpián, 2018-ban.

Fürstner József kitért rá, hogy a jövőben sokkal jobban kell majd koncentrálni a sílövészetre és a síakrobatikára, ez a két sportág most nem ad magyar indulót Pekingre, míg síugrásban az első magyar nőként világkupapontokat szerző, 22 éves Vörös Virág sok sérülés miatti tavalyi visszavonulásával nagy veszteség érte a magyar sísportot.

A nemzetközi szövetség (FIS) ranglistája alapján a magyaroktól egy-egy férfi, illetve női alpesi síelő és sífutó szerzett indulási jogot. Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra, várhatóan ez a létszám már nem nő. Jelen állás szerint öt sportágban – alpesi síben, snowboardban, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. Legutóbb Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz.

Először lesz magyar snowboardos a téli olimpián, miután a 17 éves Kozuback Kamilla sporttörténelmi kvótát szerzett a snowboard kvalifikációs világkupa-sorozat utolsó állomásán, erről itt írtunk bővebben. A téli olimpia február 4-én kezdődik Pekingben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!