Csak egy szellemes lépés, és már meg is van a matt

2021. december 19. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteken befejeződött országos sakkbajnokságon Ács Péter lett a győztes. A 2002-ben olimpiai ezüstérmes Ács jelenleg a férfi válogatott kapitánya is. A hazai sakkozás 100 évét összefoglaló, nemrég megjelent kötetben (A magyar sakk arcképcsarnoka) van egy remek partija, amelyikben sötéttel játszik, de megadásra bírja azt a holland Loek van Welyt, aki akkoriban, 2002-ben a legjobb formájában játszott, és a világranglista tizedik helye körül mozgott.

A holland egyértelmű előnyben van, a sötét már elveszítette a bástyáját. A világos előnye azonban egy pillanat alatt szertefoszlik, mert a királyának nem megnyugtató a helyzete. Most már csak az a kérdés, mit kell lépnie sötétnek, hogy ellenfelét azonnali megadásra bírja. A 18. lépésben el is dőlt ez a parti. Észreveszi, hogy mit kell tenni ebben a helyzetben?

A sötét lép, és nincs értelme a folytatásnak
A sötét lép, és nincs értelme a folytatásnak

Kállai Gábor nemzetközi nagymester mutat rá a megoldásra:

18. – Fg3!! És világos feladta (0:1), mert a matt védhetetlen! Miért is? Matt fenyeget f2-n, 19. fxg3-ra 19. – Fh3 mattol, 19. Vd2-re 19. – Fxd3+, után el kell zárni valahogy a sakkot, de ezután rögtön matt jön a következő lépésben f2-n. Míg ha a bástya 19. Be2-re vagy a vezér Ve2-re lép, akkor 19. – Vh1 végez, mert a király nem tud e2 felé menekülni.

A korábbi feladványokat pedig itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!