Van rá esély, hogy a Fülöp-szigeteki nyomorban meghalt magyar válogatott futballista maradványai hazatérjenek

2021. december 17. – 15:01

Van rá esély, hogy a Fülöp-szigeteki nyomorban meghalt magyar válogatott futballista maradványai hazatérjenek
Az Újpesti Dózsa csapata, az NB I. 1978-79 évi bajnoka, középen Kolár Endre – Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár / Képes Sport, 1979. január-június (26. évfolyam, 1–26. szám)

Másolás

Vágólapra másolva

Október elején derült ki, hogy az ötszörös válogatott, az Újpesttel ötszörös bajnok Kolár Endre a legnagyobb nyomorban halt meg a Fülöp-szigeteken még 2014-ben. Sok szenvedéssel teli életéről Idegen földbe temetve címmel írt könyvet Dunai Ede, aki azon fáradozik, hogy összegyűljön az a négymillió forint, amivel a futballista földi maradványait haza lehet hozni.

Dunai azt mondta a Telexnek, hogy sokáig azt sem tudták, hová temették el, mert egy nyomornegyed közepén lakott, a földön aludt, szúnyogok és patkányok szívták a vérét. Előfordult, hogy négy-öt napig enni sem tudott, mert nem volt pénze rá. 48 kilóra fogyott, fertőzéseket is kapott.

„Összesen annyi ruhám van, amennyi rajtam lóg. Szakadt és koszos mind. Ennyim maradt. Egyre gyakrabban szédülök, sokszor elesem séta közben. Azt hiszik az emberek, totál részeg vagyok, netán kábítószer hatása alatt állok. Úgy nézek ki, mint valami hadirokkant, tele horzsolásokkal és sebekkel. Ha legalább orvosra és gyógyszerre lenne pénzem. A hónap utolsó napjaira már kajára se marad. Olyankor jó esetben kukoricadarát eszem sóval és vízzel”

írta Kolár emailben a feleségének, akitől elvált ugyan, de tartotta vele a kapcsolatot.

Kolár 1972 és 1982 között játszott az Újpestben, gólszerzője volt annak a csapatnak, amelyik a Benficát 2-0-ra megverte 1973-ban a Megyeri úton. Tagja annak a tizenegynek, amely a későbbi győztes Bayern Münchennel 1974-ben a BEK elődöntőjében került össze. 1982-ben Finnországba szerződött, a Hakában öt évet játszott, majd kisebb csapatokban fordult meg, és 1990-ben, 40 évesen fejezte be a pályafutását. Finnországot megszerette, kereskedő lett, kintről hozott be rehabilitációs termékeket. A futball után is egzisztenciát teremtett, de nem volt elég körültekintő, amikor lakásmaffián keresztül bűnügybe keveredett.

„Az előzetes után kiengedték, de a börtöntől félve ment el itthonról olyan országba, ahonnan nincs kiadatás. Mire a felmentő, ártatlanságát kimondó ítélet megszületett, addigra meghalt. A gyűjtéshez én úgy járulok hozzá, hogy a könyv után nekem járó szerzői tiszteletdíjat felajánlom a családnak. Körülbelül egymillió forint már összegyűlt, két olyan emberrel beszéltem eddig, aki csak annyit mondott, majd szóljak mennyivel kell kipótolni a már meglévő összeget, és megteszik. Most azonban nem tudunk semmit sem tenni, mert a járvány nem csillapodik arrafelé” – magyarázta a Telexnek Dunai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!