Női kézi-vb: Szlovákiát kell először legyőzni a nyolc közé vezető úton

2021. december 2. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este (20.30, M4 Sport) a magyar női kézilabda-válogatott is megkezdi a szereplését a 32 csapatos világbajnokságon. Az augusztusi olimpián még Elek Gábor vezette a csapatot, azóta váltás történt a kispadon, és Golovin Vlagyimir lett a kapitány, aki a korosztályos csapatokkal nagy sikereket ért el, hiszen 2018-ban világbajnoki címet szerzett, 2019-ben pedig Eb-t nyert. A szakember azt jelölte meg célként, hogy a legjobb nyolc közé juttatja csapatát. Nem lesz könnyű, de nem is vállalhatatlan kihívás.

Az első ellenfél az a Szlovákia, amelyiket októberben idegenben 30-28-ra vert a válogatott, és amelyikre a rendező spanyolok a tornát megelőző napokban 35-15-ös vereséget mértek. A szlovákok legjobb játékosa Simona Szarková, a Siófok átlövője jó eséllyel visszatér porcműtéte után, ettől a győzelem még kötelező.

„Az első mérkőzések mindig nehezek, senki nem tudja, hogyan készült és milyen állapotban van a másik. Ha élvezzük a játékot, biztosan jó teljesítményt tudunk nyújtani, de ha görcsösek leszünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk.

Azon vagyunk, hogy az első meccs ne legyen darabos, hanem a legjobb arcunkat tudjuk mutatni”

– nyilatkozta szerdán Valenciában Golovin. A csoportmeccseinket Lliriában rendezik, a középdöntő találkozóit Granollersben.

Szombaton a csehek, hétfőn a németek jönnek, ellenük már nehezebb lesz. A német válogatott legjobbjai a Fradiban játszanak, és Emily Bölk egyértelműen vezéregyéniségnek számít.

A csoportból három csapat megy tovább, és csatlakozik a Dánia, Dél-Korea, Tunézia és Kongó közül három csapathoz a középdöntőben. A dánok hiányoztak az előző két olimpiáról, mégis várhatóan ellenük lesz a legnehezebb meccsünk. A középdöntő négy hatos csoportjából már csak ketten folytathatják a nyolc között, ahonnan egyenes kieséses rendszerre váltanak. Nem érdemes egyelőre jobban előreszaladni, mert szűk két hét alatt rengeteg minden történhet, Schatzl Nadine például az utolsó pillanatban vált ki a csapatból koronavírusos fertőzése miatt.

Az olimpián a legjobb nyolc között volt Magyarország, fontos lenne, hogy megmutassuk, ezúttal is ott a helyünk, mert a mostani válogatott a 2024-es olimpiára érne be igazán.

A válogatott kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!