Tőzsér Dániel: Németh Krisztián havi 115 ezer forintot keres a focival Debrecenben

2021. november 20. – 11:41

Tőzsér Dániel: Németh Krisztián havi 115 ezer forintot keres a focival Debrecenben
Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC labdarúgócsapat sportigazgatója a debreceni Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2020. július 17-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Huszti Szabolcs először vállalt munkát vezetőedzőként, és egy évet sem töltött a debreceni futballcsapat kispadján, de Tőzsér Dániel sportigazgató szerint jó edző lesz. Hamarosan megbeszélik egymást közt, mi csúszott félre. Dzsudzsákra szükség van a Lokinál, a válogatottsága pedig nem része a mindennapoknak. Tőzsér arról is beszélt, hogy az európai elit egy teljesen más sportot űz, és hiába futnak sokat a játékosok egy meccsen, nem mindegy, mikor és hová.

A Debrecen az eddig lejátszott 12 bajnoki fordulóban 13 pontot szerzett, amivel a kilencedik helyen áll a bajnokságban. Hány ponttal kellett volna több, hogy ne menesszék Huszti Szabolcsot?

Nehéz pontokban megragadni ezt a kérdést. Igazából egy meccs fáj nekem, a ZTE elleni hazai vereség. A Zalaegerszeg konkrét riválisunk a bentmaradásért vívott harcban, elfogadhatatlan, hogy megvertek itthon. Ha az a három pont megvan, most nem a kilencedik, hanem a hatodik helyről várnánk a folytatást. A Kisvárda ellen az utolsó percben kaptunk ki, a Mezőkövesd is a hajrában szerezte a győztes gólját, ez a futball velejárója – de a ZTE elleni meccs nem illik a képbe.

Ha azt megnyerik, akkor még Huszti Szabolcs az edző?

Nem tudjuk, mi lenne. Huszti felajánlotta a lemondását, mert ő is érezte, hogy valami nem stimmel. Hektikus a 12 csapatos NB I., sok csapat volt már kisebb-nagyobb hullámvölgyben. Az új edzőtől, Joan Carrillótól stabilitást remélünk.

A Debrecenről azt szokták elmondani, hogy nem volt még olyan meccse ebben a szezonban, amikor mindkét félidőben jól játszott. Mi ennek az oka?

Fogós kérdés, keressük rá a magyarázatot. Ha úgy játszottunk volna a szezonban, mint a Honvéd ellen a második félidőben, akkor most a dobogón lennénk. Ha úgy, mint az első félidőben, akkor még ennél is lejjebb. A Vidivel bajnoki címet szerző Carrillótól azt várjuk, hogy ezen a téren is előrelépést hoz.

Egy kicsit menjünk vissza az időben. 2020. június 27-én Thibault Courtois és Kevin de Bruyne küldött üzenetet önnek, a kivetítőn láthatta az egész stadion, ahogy a két belga világsztár elköszön öntől. Nagy taps fogadta ezt a filmet. A Paks elleni döntetlennel kiestek, ön visszavonult, és pár nap múlva már új sportigazgatóként mutatták be. Feljutottak az élvonalba, és szűk másfél évvel később azt üvölti a lelátó népe, hogy Tőzsér, takarodj! Hogyan hatott ez a lelkére?

Nem kellemes érzés. Megszoktam már, hogy mindenért engem vesznek elő a városban, előtte is voltam én már mindenért hibás, talán csak a kézilabdacsapat vereségéért nem, bár ki tudja. A szurkoló nem minden esetben objektíven közelít.

Igazságtalannak érzi, ha a távozását követelik?

Nem ez a jó szó, mert magyarázkodásra nincs okom, és nem is szeretnék. Már játékosként is rendre engem szidtak, ha kikaptunk, nem az akkori sportigazgatót vagy klubvezetőt vagy edzőt. Mindig az volt a rossz, amiben én szerepelek. Ha bármilyen jó dolog történik, az én nevem soha nem merül fel. Bajnoki bronzérmet nyertünk 2019-ben, egyetlenegyszer sem skandálták a nevem. Nem hiányzott ez, csak tényként mondom. El kell tudni viselni a szurkolók haragját.

Mióta nem szeretik önt?

2003-ban, egy élvonalbeli meccsel a hátam mögött igazoltam el a török Galatasarayhoz. Az a pletyka terjedt el a városban, hogy 17 éves gyerekként csúcsgázsit akartam keresni, és nem felelt meg nekem az, amit kínáltak. Kedvezőtlen szerződést tettek elém, nem fogadtam el, külföldre mentem, mert egyrészt bennem volt a vágy, másrészt Fatih Terim szavát nem lehet csak úgy visszautasítani. A török futball legendájának nem lehet csak úgy nemet mondani. Nem akartam én hatalmas fizetést, de az ellen tehetetlen voltam, hogy az egész városban ez terjedt. A Galata aztán nem számított rám, egy év után kölcsönben leigazolt a Fradi, és ez olaj volt a tűzre. Akkor nem keresett a Debrecen, mit kellett volna tennem? Játszani akartam. A DVSC és a Fradi között érezhető rivalizálás volt, valószínűleg sokan nehezen emésztették meg, hogy a Ferencvárosba igazoltam. De miközben szidnak, rengetegen támogatnak is, és nem tudják hová tenni, miért zeng a kórus. Én viszont nem szoktam kiposztolni, milyen támogató üzeneteket kapok.

Amikor kiestek a már említett Paks elleni meccsen, és a szurkolók a lefújás után váratlanul a pályára rohantak, hogy viselkedtek önnel?

Egy rossz szót sem hallottam. Volt, akit atrocitás ért a társaim közül, de engem nem. Magamba roskadtam. Elkérték a mezemet, odaadtam, megköszönték. Már akkor térdre rogytam, és fogtam a fejem, amikor az utolsó pillanatokban két kapufát rúgtunk, de egyszer sem befelé pattant a labda. Minden okkal történik az életben, így írták meg a sztorinkat odafent. Ha nyerünk, a Paks esik ki. De bent maradtak, és a következő szezonban negyedikek lettek nagyjából ugyanazzal a kerettel.

Rendőrök és a debreceni Pávkovics Bence a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Rendőrök és a debreceni Pávkovics Bence a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mi kell ahhoz, milyen képességek, hogy jó sportigazgató legyen valaki?

Kell egy vízió, hogy honnan hová szeretne elérni, és az úton ki kell tartani az elvek mellett. Egyetlen változás sem jön könnyen. Ha 10 kilót akarok ledobni a súlyomból, az eleje nem lesz könnyű, izzadni kell érte. Az igazgatónak tudnia kell, mit és miért csinál, még ha nagyon apró lépésekkel lehet is haladni. Kapcsolatok kellenek hozzá. Nyelvtudás. Át kell látni a számokat, az üzleti lehetőségeket. Kívülről látni a csapatot, a stábot. Rendszerben gondolkodni, hogy mi mivel érjen össze. Ha hozok egy döntést, az milyen folyamatokat indít el, és milyen következményei lesznek. Ott van az akadémia, azon is rajta kell tartani a szemem. Akkor volt erős a Loki, amikor sok helyi kötődésű játékos volt benne, szeretném ezt fenntartani. Ha van egy tehetségünk, aki 2-3 év múlva be tud kerülni a csapatba, akkor nem igazolok egy 30 éves játékost a posztjára, mert neki akarjuk megadni a bizalmat, még ha esetleg az elején hibázik is.

Mi volt a gond a debreceni kötődésű edző Kondás Elemérrel? Miért kellett távoznia idén februárban, miközben a csapat vezette a másodosztályú bajnokságot?

Olyan légkör alakult ki, hogy már nem volt garancia a fejlődésre. Elveszítette az öltözőt, nehéz helyzetben volt. Vezettük a tabellát, de eközben az építkezést nem láttuk. Nyertünk, nyertünk, majd elkezdtek a rosszabb eredmények jönni. Nem tudjuk, hogy a kisebb lejtőről vissza tudtunk volna-e emelkedni, de azt éreztem, hogy nem, és a klubvezetéssel egyetemben úgy határoztunk, hogy nélküle folytatjuk. Ha nem lépem meg ezt, a feljutás is veszélyben lehetett volna, de ez már nem derül ki, mert a sportigazgató felelőssége, hogy egy edzőről döntsön, én pedig akkor így döntöttem.

Huszti Szabolcsot hozta a helyére, akinek nem is volt megfelelő képesítése. Mennyire érezte küldetésének, hogy azok a játékosok, akik a közelmúltban sokat láttak és tanultak külföldön, megkapják itthon is a lehetőséget?

Azokból kell táplálkoznia a magyar focinak, akik szép karriert futottak be, ezt kamatoztatni kell. Ez volt a legfontosabb indokom. Fel kell vállalnia valakinek, hogy egy kezdő edzőt elindít a pályán, különben csak telnek az évek, és a futball dinamikusan fejlődik. Szabi egy erős karakter. Meggyőződésem volt, hogy működőképes, amit elképzelt, de különböző okok miatt mégsem ment. Azt gondolom, pár év múlva szép edzői karriert tudhat majd maga mögött. Kis idő múlva vele is leülök beszélgetni, és elmondom neki, mi nem volt jó most szerintem – mert az alapkoncepciója profi volt. Az elválás óta nem beszéltünk, de sort kerítünk majd rá.

Nagyon sokszor felmerül a csapattal kapcsolatban a szerb menedzser, Vladan Filipovics neve. Miért baj az, hogy sok játékosnak ő az ügynöke? Husztinak is ő volt, és önnek is annak idején.

Nem látom ezt problémának. Azok sem tudják elmondani, hogy mi a baj vele, akik szóba hozzák. Előfordult már, hogy leültem egy hangoskodóval, megkérdeztem, mi a gond. Nem kaptam rá érdemi választ. Lerágott csont ez, más menedzser is közvetített ide játékost, és más csapatokban is ott vannak Filipovics játékosai. Vele egyébként éppen hogy keményebben tárgyalok, hogy véletlenül se hulljon rám vissza, hogy az egykori menedzseremnek segítek. Mondok egy példát, Németh Krisztiánét. Minimálbérért futballozik nálunk. Nincs mögötte bónusz. 115 ezer forintot kap. Azért tudom elmondani a keresetét, mert felhatalmazott rá. A klub is. Ő azért jöhetett ide, mert Filipovics az ügynöke. A Honvédnak szép gólt rúgott, és meggyőződésem, hogy sok van még benne. Azt már megszokhattuk, hogy tízmillió edző országa vagyunk, lassan már a tízmillió menedzseré is leszünk, ami nem könnyíti a munkánkat.

A többiek keresetéről megtudhatunk valamit?

Arról nem beszélhetek.

A 2,5 milliárdos büdzséről már többször írtak.

Nem hozhatom nyilvánosságra a pontos összeget, de azt elmondhatom, hogy nem gazdálkodunk ekkora összegből. Így nagyjából arra is lehet következtetni, hogy a játékosaink keresete sem horribilis.

Carrillo nem Filipovics embere?

Joannal direktben tárgyaltam, nincs szerződése senkivel. Ha lenne ügynöke, ilyen esetben ki sem kerülhettem volna. A Vidihez valóban Filipovics vitte anno, de most nem állnak kapcsolatban. Carrillo mellett a tapasztalata áll, és az, hogy tetszik neki a projekt, és nyílt, pozitív személyiség.

A spanyol Joan Carrillo, a Debreceni VSC labdarúgócsapatának új vezetőedzője és Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC labdarúgócsapatának sportigazgatója, az új vezetőedző bemutatkozó sajtótájékoztatóján, a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. november 8-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A spanyol Joan Carrillo, a Debreceni VSC labdarúgócsapatának új vezetőedzője és Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC labdarúgócsapatának sportigazgatója, az új vezetőedző bemutatkozó sajtótájékoztatóján, a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. november 8-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mi jut eszébe a 109-es számról?

109? Nem tudom.

Debrecenben vagyunk.

Hm. 109? Ja, Dzsudzsák Balázs. Nem az én dolgom, hogy erről beszéljek. Nincs benne a mindennapokban a válogatottsága. Privátban beszélgetünk, tudom, hogy mennyire a szívügye a válogatottság, és nem azért, mert akkori egyedüli csúcstartó lenne. Én csak azt mondtam neki, legyen büszke arra, ami elért.

Miért kell ő a Debrecennek?

Mert jó futballista. Két gólja mellett volt két gólpassza a Honvéd ellen. Látszik rajta a kor bizonyos dolgokban, de játéktudása igencsak kiemelkedik az NB I.-ből. Debrecenben kellett futballoznia a hazatérése után, ez nem is lehetett kérdés. Nem tudom elképzelni máshol, ezt mondtam is neki, amikor tárgyaltunk vele tavaly ősszel. Mentorálja a fiatalokat is.

Milyen most a bajnokság színvonala?

Nem én vagyok az első, és nem is az utolsó, aki kimondja: az európai elit foci, az egy más sport. A kirakatcsapataink közelítenek, de ez az út nagyon hosszú, a leginkább szükséges feltételek már megvannak, de egy klub nem egy stadion és slussz, hanem olyan kiegészítő részlegekből is áll, amitől még messze vagyunk. Nagyon csalóka tud lenni, amikor az adatokat nézzük, és azt látjuk, hogy a nemzetközi elittel versenyeznek a játékosaink a futás mennyiségében, de mégis, a ritmus, az időzítés nem olyan. Ugyanannyit futnak, ezek tények, de a mikor és a hová nagy kérdés. Amikor a szurkolók azt kiabálják, hogy harcoljatok, megüti a fülem. Akarnak a játékosok. Többet is futnak olykor egy vesztes meccsen, mint amikor 3-0-ra nyernek. Csak egy vesztes meccsen csapatszinten, ha van egy kis késés, nem kell sok, elég egy ütem, és az egésznek olyan lesz az összképe, mintha csak reménytelenül és céltalanul futnának a labda után, miközben megfeszülnek. Amikor 3-0-ra kikaptunk a Puskás Akadémia ellen, az adatok teljesen rendben voltak, de az összkép nem.

És mi lesz Újpesten szombat este?

A Debrecen nyolc éve nem nyert Újpesten. Abban az időben sem nyert, amikor én nem voltam a pályán. Jó csapathoz megyünk, izgalmas meccs vár ránk. Nagyon bízom benne, hogy teszünk egy lépést a stabilitás felé. És hiszem, hogy lesz két jó félidőnk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!