Coming outolt egy ausztrál profi focista, ő az egyetlen játékos a világon jelenleg, aki nyíltan meleg

2021. október 27. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál Adelaide United focistája, Josh Cavallo a klub Twitter-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy meleg. A futballban nagyon ritka, hogy aktív játékos coming outoljon, a 21 éves középpályás jelenleg az egyetlen profi futballista a világon, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

Cavallo arról beszél a videóban, sokszor a sírás határán, hogy eddig kettős életet élt, elrejtette a világ elől igazi énjét, azért, hogy valóra válthassa gyerekkori álmát, és profi focista váljon belőle. Meg kellett tanulnia, hogyan rejtse el az érzelmeit, hogy ne lógjon ki a profi futball közegéből. Hat éven át küzdött a szexualitásával, de most boldog, hogy végre le tudta zárni ezt magában. Abban hitben élt eddig, hogy sosem beszélhet nyíltan a melegségéről, a futball és a homoszexualitás két külön világ. Attól félt, ha kiderül róla, hogy meleg, az emberek bántani fogják, kigúnyolják, de nem így történt, a szerettei, a barátai és a csapattársai is mind-mind támogatók voltak. Kiállásával azt szeretné üzenni, hogy teljesen rendben van, ha valaki focistaként meleg, és mindekit arra biztat, hogy vállalja magát a világ előtt.

Eddig csupán néhány profi focista vállalta fel nyíltan homoszexualitását, jellemzően egyébként visszavonulásuk után. Az Aston Villa, a Stuttgart, a Lazio és az Everton egykori német válogatott középpályása, Thomas Hitzlsperger azután coming outolt, hogy 2014-ben visszavonult a futballtól. A Leeds United korábbi játékosa, az amerikai Robbie Rogers szintén azután beszélt melegségéről, hogy 2013-ban bejelentette, abbahagyja a futballt. Néhány hónappal később aztán visszatért, és a Los Angels Galaxyval megnyerte az amerikai bajnokságot. Ezzel Rogers lett az első nyíltan meleg férfi sportoló az Egyesült Államokban, aki bajnoki címet nyert valamelyik csapatsportban. 2019-ben Cavallo honfitársa, a szintén ausztrál Andy Brennan coming outolt, ő volt az első profi focista Ausztráliában, aki még aktív játékosként vallott homoszexualitásáról.

(via BBC, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!